back

ЗВІТ голови Чернігівської районної ради про свою діяльність перед радою за період з 31 липня 2008 року

26 травня 2009

Шановні депутати та запрошені!

Стрімко пролетів іще один рік нашої роботи.

Якщо її коротко проаналізувати, то слід зазначити, що всі свої зусилля районна рада спрямовувала на вирішення питань соціального захисту жителів району, ефективну діяльність об`єктів соціальної інфраструктури, налагодження тісної співпраці між інвесторами, керівниками сільськогосподарських підприємств та органами місцевого самоврядування і жителями нашого району.

Особисто я, як голова районної ради, своїми першочерговими обов`язками за звітний період вважав і вважаю:

- не допустити політичного протистояння між депутатами від різних партій та виборчих блоків, об`єднувати їх для вирішення всіх проблемних питань життєдіяльності району, які спрямовані виключно на покращення життя наших виборців;

- забезпечити тісну співпрацю всього депутатського корпусу з органами виконавчої влади на всіх рівнях, особливо з питань виконання програми соціально-економічного розвитку нашого району за минулий рік, налагодження чітких орендних земельних та майнових відносин, своєчасну виплату заробітної плати та орендної плати за майнові та земельні паї;

- сприяти активній участі всіх депутатів у формуванні та виконанні головних напрямків розвитку як інфраструктури, так і промислового та сільськогосподарського виробництва в районі, враховуючи потреби та побажання сільських територіальних громад, які ми з вами представляємо в цій сесійній залі;

- націлювати та згуртовувати депутатів на ефективну роботу з виконання покладених на нас законом повноважень.

Думаю, що на даному етапі певною мірою нам з вами це вдалося.

І, користуючись нагодою, я висловлюю всім депутатам районної ради щиру вдячність за підтримку і взаєморозуміння, за прагнення до спільної конструктивної роботи.

Протягом року тривала напружена робота всіх ланок виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, живі дискусії по вирішенню тих чи інших питань, а часто і досить складні переговори.

Адже нас, депутатів районної ради – 89. І всі ми дуже різні, в тому числі за професійною діяльністю та політичними поглядами.

Але я намагався завжди діяти за правилом, що всі депутати мають рівні права, в тому числі на свою власну думку, на виступ на сесії чи засіданні постійної комісії, на прийом у голови районної ради чи голови районної державної адміністрації.

Цими принципами я намагався завжди керуватись і у своїй щоденній роботі, і під час проведення сесій чи інших заходів, вимагаю їх дотримання і працівниками виконавчого апарату районної ради.

Згідно вимог Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні“ мною, як головою районної ради не менше одного разу на квартал скликались сесії районної ради.

У звітний період проведено 4 сесії, з них у 2008 році в 3-му кварталі – 1, в 4-мі – 2, у 2009 році – в 1-му кварталі – 1.

Повідомлення про дату та час проведення сесій, а також питання, які передбачалось внести на їх розгляд, доводились до відома депутатів та населення в установлений термін через районну газету “Наш край“.

Хочу наголосити, що сесії проходили відкрито і гласно, за участю в.о. голови районної державної адміністрації та його заступників, начальників відділів та управлінь районної державної адміністрації, сільських, селищних голів, керівників підприємств та установ районного підпорядкування, представників місцевих засобів масової інформації.

Слід зазначити, що із внесених на сесії питань лише три з них депутатами не були підтримані, і лише 2 питання депутати вирішили зняти з розгляду.

Всі питання були попередньо розглянуті постійними комісіями та президією районної ради.

Як ви знаєте, в ході проведення засідань постійних комісії від депутатів надходило багато питань, зауважень, змін чи доповнень до окремих проектів рішень.

Безперечно, позитивним є те, що ці питання врегульовувались уже на засіданнях постійних комісій, до проектів рішень вносились відповідні корективи і безпосередньо пленарні засідання ради проходили, в основному, чітко і злагоджено.

Але наша з вами робота була б більш конструктивною, якби всі депутати були присутніми та активно приймали участь в засіданнях постійних комісій, які, власне, є невід`ємною частиною сесій. Бо частина 1 статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні“ чітко передбачає: “Сесія складається з пленарних засідань ради, а також засідань постійних комісій“.

Сесійна діяльність районної ради за звітний період була направлена на забезпечення ефективного виконання наданих законом повноважень.

Робота проводилась згідно розроблених виконавчим апаратом районної ради та постійними комісіями річних планів роботи, які були затверджені районною радою.

За звітний період на пленарних засіданнях ради було розглянуто 62 питання, з них:

13 – охорони здоров`я та соціального захисту; 8 - бюджетних, 7 – земельних, 6 – майнових, 5 – освіти та культури, 1 – профілактики злочинності та інші.

Було прийнято 10 програм з актуальних питань розвитку території:

- Програму економічного і соціального розвитку Чернігівського району на 2009 рік;

- Районну Програму протидії захворюванню на туберкульоз у 2008-2011 роках;

- Програму висвітлення заходів з вирішення соціально-економічних та гуманітарних питань в Чернігівському районі районною державною адміністрацією та районною радою засобами телерадіомовлення;

- Програму оптимізації обліку газу у закладах освіти у 2009 році;

- Районну програму оптимізації обліку електроенергії в закладах освіти у 2009 році;

- Програму з протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів на території Чернігівського району на 2009 рік;

- Програму реконструкції комплексів очисних споруд на території Чернігівського району на 2009-2010 роки;

- Програму перевезення та поховання померлих та загиблих осіб на території Чернігівського району на 2009-2012 роки;

- Районну комплексну програму профілактики правопорушень на 2009 рік;

- Районну Програму малого підприємництва на 2009-2010 роки.

Безперечно, основною з них є розроблена районною державною адміністрацією програма економічного і соціального розвитку Чернігівського району на 2009 рік.

Проект даної програми був детально опрацьований депутатами при попередньому розгляді на засіданні постійних комісій і з урахуванням зауважень депутатів затверджений на минулій сесії цього року.

І найголовніше зараз - забезпечити виконання її положень та показників.

За підсумками І кварталу 2009 року показники Програми економічного і соціального розвитку району засвідчують:

Промисловість. В зв`язку з переходом органів статистики на міжнародні стандарти змінився облік промислових підприємств району. Промисловість району на даний момент представлена двома основними напрямками – виробництво деревини:

- ТОВ «Брус Майстер»;

- ДП «Чернігівське лісове господарство»;

- ДП «Чернігівський військовий лісгосп»;

та борошна:

ДП «Валес-М» ТОВ «Валес».

Протягом І кварталу 2009 року обсяги виробництва деревини промисловими підприємствами зменшились на -24 % в порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Виробництво борошна за звітний період (ДП «Валес-М» ТОВ «Валес») збільшилось майже на 20 % в порівнянні з відповідним періодом минулого року.

За фінансовими результатами до оподаткування за січень-лютий 2009 року підприємства та організації району отримали позитивне фінансове сальдо у сумі 3,6 млн. грн., що в 3 рази більше ніж за відповідний період минулого року. Питома вага підприємств, які одержали прибуток, становить 67 %.

Серед основних підприємств, які спрацювали прибутково слід відзначити такі як ТОВ «Делфін Дістрибьюшн Україна», ДП «Левона-С», ВАТ «Чернігіврибгосп».

Збитково спрацювали 5 підприємств або 33 %, сума збитків становить 244,2 тис.грн.

Будівельними підрядними підприємствами усіх форм власності, що працювали за контрактами підряду, за І квартал 2009 року виконані будівельні роботи на суму 1,6 млн.грн., що на -61 % менше в порівнянні з відповідним періодом минулого року.

За І квартал 2009 року введено в експлуатацію 1043,0 кв.м. житла, що становить 21 % до запланованого на рік завдання.

Згідно з районною програмою «Власний дім», за рахунок районного бюджету планується надати пільгові довгострокові кредити індивідуальним забудовникам на суму 170,0 тис.грн. Протягом І кварталу поточного року з мешканцями району укладено угод на суму 80,0 тис.грн.

Філією „Чернігівський райавтодор” на експлуатаційне утримання доріг витрачено 1,3 млн. грн., з них 153 тис.грн. на дороги місцевого значення.

За І квартал 2009 року обсяги вироблених платних послуг склали 3,8 млн.грн., що більше в порівнянні з відповідним періодом минулого року на 51 %. Серед основних підприємств - надавачів послуг - санаторій «Десна», Центр електрозв`язку №7, поштамт, ПП «Проммеханізація», Чернігівське БТІ, КП «Гончарівське».

Сільськогосподарськими підприємствами району за підсумками І кварталу 2009 року вироблено валової продукції сільського господарства (в галузі тваринництва) на суму 4,2 млн.грн., що становить майже 104 % проти відповідного періоду минулого року.

Середній надій молока від однієї корови склав 676 кг, що на 53 % більше, ніж за відповідний період минулого року.

Станом на 01.04.2009 року сільськогосподарськими підприємствами району укладено договори оренди земельних ділянок з 15679 власниками. Середній розмір орендної плати по району складає 1,8 % від загальної вартості орендованої землі. Станом на 12.05.2009 року сільськогосподарськими підприємствами посіяно зернові культури на площі 14,6 тис. га, що становить 23 % планового показника.

Протягом І кварталу поточного року зареєструвалися 57 приватних підприємців та 4 підприємства, а скасовано державну реєстрацію 42 фізичних осіб – підприємців та 7 юридичних осіб – у зв`язку з тим, що зазначені суб`єкти не здійснюють господарську діяльність.

Середньомісячна заробітна плата одного працюючого у районі склала 1185,5 грн. і в порівнянні з відповідним періодом минулого року збільшилась на +10,0 % (Програмою на 2009 рік передбачено підвищення заробітної плати на +7,4 %).

Досить значна диференціація рівня заробітної плати залишається між підприємствами різних видів економічної діяльності. Найбільші розміри заробітної плати у працівників транспорту (2327 грн.), державному управлінні (1365 грн.), освіті (1266 грн.). Менша заробітна плата нарахована працівникам сільського господарства (902 грн.).

Станом на 1 травня 2009 року заборгованість із виплати заробітної плати становила 698,6 тис.грн., що на 151,5 тис.грн. або 18 % менше в порівнянні з попереднім місяцем поточного року.

Зайнятість населення та ринок праці. Станом на 1 квітня 2009 року на обліку в районному центрі зайнятості перебувало 1143 особи, незайнятих трудовою діяльністю, що більше на 108 осіб ніж на цю дату торік.

Рівень зареєстрованого безробіття, розрахований відносно середньорічної чисельності працездатного віку, станом на 01.04.09р.становить 31 % і зменшився з початку року на 0,2 відсоткові пункти.

З початку року створено 126 робочих місць, що становить 17,7 % від поставленого Програмою завдання на рік.

Управлінням праці та соціального захисту населення райдержадміністрації забезпечена своєчасна та в повному обсязі виплата населенню всіх видів допомог, субсидій та пільг. Станом на 01.04.2009 року здійснені видатки по державним цільовим субвенціям на суму 6,6 млн.грн.

В повному обсязі та відповідно до законодавства забезпечується підтримка малозабезпечених верств населення за п`ятьма основними напрямками: допомога сім`ям з дітьми, державна допомога малозабезпеченим сім`ям, державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію та інвалідам, допомога людям з особливими потребами, житлові субсидії.

За січень – квітень 2009 року до бюджету управління Пенсійного фонду України у районі надійшло 18,0 млн.грн. власних надходжень. Протягом січня – квітня 2009 року забезпечено виплату пенсій та грошової допомоги в повному обсязі. Загальний обсяг видатків, з урахуванням проведених перерахунків, становив 46,5 млн.грн.

Середній розмір пенсії складає 763,00 грн.

Охорона здоров`я Медична допомога у районі надається лікувальними закладами: 66 фельдшерсько-акушерськиими та фельдшерськими пунктами, 8 амбулаторіями загальної практики – сімейної медицини, дільничними та 2-ма районними лікарнями.

На первинному рівні у сімейних лікарів отримують лікування 52 % хворих. 94% жителів району забезпечені наданням медико-санітарної допомоги на засадах загальної практики – сімейної медицини.

Протягом І кварталу поточного року придбано медикаментів на загальну суму 210 тис.грн., в тому числі інсуліну на суму 96,1 тис.грн.

Культура і туризм. В районі діє 118 закладів культури, з них 61 – клубного типу, 54 – бібліотеки, 2 школи мистецтв та народний історико-краєзнавчий музей.

На заходи, приурочені державним і календарним святам, з районного бюджету використано 6,3 тис.грн.

З метою розвитку туристичної галузі в районі, розробляються туристичні маршрути по району (визначено 17 напрямків для розроблення маршрутів) та готуються до друку буклети маршрутів.

Освіта. В районі функціонує 54 загальноосвітніх навчальних заклади (6 - ЗОШ І ст., 19 - ЗОШ І-ІІ ст., 21- ЗОШ І-ІІІ ст., 2 гімназії, 6 навчально-виховних комплексів).

Проведено роботу щодо заміни електричних лічильників в Седнівській та Н.Білоуській ЗОШ І-ІІІ ст. на загальну суму 2,7 тис.грн.

Станом на 01.04.09 року в районі комп`ютерною технікою забезпечений 41 навчальний заклад, встановлено 39 навчально-комп`ютерних класів, в склад яких входить 298 комп`ютерів та 78 персональних комп`ютерів, а до мережі Інтернет підключено М.Коцюбинську та Гончарівську гімназії, Пакульську, Киїнську, Старобілоуську, Рад.Слобідську, Халявинську, Олишівську, Іванівську, Седнівську загальноосвітні заклади І-Ш ступенів.

Розпочато роботу по організації пришкільних оздоровчих таборів на період оздоровчої кампанії 2009 року.

Фізична культура і спорт. З метою зміцнення спортивно-матеріальної бази загальноосвітніх навчальних закладів, з місцевого бюджету виділені кошти на спортивний інвентар в сумі 2,1 тис.грн.

Станом на 01.04.2009 року на оздоровлення до Молодіжного дитячого центру «Артек» направлені 3 дитини-сироти та 2 дитини з багатодітних родин.

Згідно Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні“ депутати мають повноваження заслуховувати звіти про виконання програм. Ми з вами заслухали звіти:

- Про хід виконання у 2008 році Програми охорони довкілля використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки в Чернігівському районі на 2000-2010 роки;

- Про хід виконання Програми створення і використання матеріальних резервів для запобігання ліквідацій надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та їх наслідків у Чернігівському районі на 2005-2010 роки;

- Про хід виконання Програми по освоєнню земель для сільськогосподарських та лісогосподарських потреб, поліпшенню відповідних угідь, охороні земель на 2007-2010 роки;

- Про хід виконання Програми поповнення бібліотечних фондів Чернігівського району на період до 2011 року;

- Про хід виконання Програми розвитку освіти Чернігівського району на 2007-2011 роки;

- Про хід виконання в2008 році районної Програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі “Власний дім“ на 2008-2011 роки та про виконання Програми енергозбереження в Чернігівському районі на 2007-2008 роки, Програми розвитку малого підприємництва на 2007-2008 роки і Програми профілактики правопорушень на 2007-2008 роки.

Також на шістнадцятій сесії 29 жовтня 2008 року ми з вами заслухали звіт в.о. голови районної державної адміністрації по виконанню делегованих районною радою повноважень за 9 місяців 2008 року.

Хочу відмітити, що протягом звітного року районною радою приймалось рішення про звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України і Міністерства оборони України з питань, що потребували законодавчого або урядового врегулювання.

У зверненнях порушувались питання щодо розв`язання нагальних проблем в галузі земельних відносин та про необхідність внесення змін і розширення повноважень для посадових осіб органів місцевого самоврядування по здійсненню нотаріальних дій та інше.

Одним із важливих інструментів депутата районної ради, що допомагає належним чином реалізувати свої права та виконувати передбачені законодавством обов`язки, є депутатський запит.

Через районну раду депутат має можливість звернутися із своїм запитом до будь-яких посадових осіб, установ, організацій, що діють на території району з питань, віднесених до повноважень ради.

Нажаль, за звітний період був поданий тільки один депутатський запит депутатом Ващенком Борисом Миколайовичем.

В запиті порушено питання про необґрунтоване підвищення тарифів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському сполученні.

Хочу відмітити, що вже стало нормою сесійні питання попередньо розглядати на засіданнях постійних комісій, президії районної ради і тільки за їх висновками і пропозиціями вносити до порядку денного сесії.

Саме президія районної ради попередньо готує узгоджені пропозиції і рекомендації з питань, що передбачається внести на розгляд районної ради.

Я, як голова ради, у звітному періоді провів 4 засідання Президії районної ради.

З ініціативи президії був рекомендований для прийняття на сесії ряд важливих питань щодо покращення ефективності використання комунального майна територіальних громад району:

- “Про підвищення ефективності використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ Чернігівського району шляхом удосконалення орендних відносин“;

- “Про затвердження положення про порядок передачі об`єктів права спільної власності територіальних громад сіл, селищ Чернігівського району“.

Відстоюючи інтереси населення, Президія, а через її позицію і рада, принципово підходять до вирішення питань про енергозбереження в районі, та питань управління комунальною власністю, до питань користування землею та надрами.

Я, як голова районної ради, координував діяльність десяти постійних комісій. Згідно з розпорядженням, за кожною комісією закріплені відповідальні працівники-куратори виконавчого апарату, які надавали організаційно-методичну допомогу в їх роботі. Всі зауваження та пропозиції, які вносилися під час засідання комісій, акумулювалися апаратом і доводилися до депутатів та виконавчої влади, і мені приємно вам доповісти сьогодні, що засідання проходили на високому рівні, депутатами вносились багато слушних пропозицій, які були реалізовані у відповідних рішеннях і направлені до виконавців.

Протягом звітного періоду проведено 73 засідання постійних комісій, на яких розглянуто 231 питання їх компетенції. Особисто я мав нагоду взяти участь на 16, заступник - на 15 засіданнях постійних комісій районної ради. Тісна співпраця керівництва ради і постійних комісій приносить належну віддачу і взаємну користь, налаштовує всіх учасників засідань постійних комісій на конструктивну і результативну роботу.

Постійними комісіями районної ради прийнято більше 40 висновків і рекомендацій, внесено біля 20 пропозицій і змін до проектів рішень районної ради, майже всі враховані. В цей період комісіями ініційовано розробку і прийняття на пленарних засіданнях ради 14 рішень з різних напрямків діяльності.

Постійні комісії опікувались контролем за реалізацією понад 120 рішень районної ради, з яких 13 стосувалися виконання різнопланових галузевих програм розвитку. В доробку кожної з 10 постійних комісій ради є позитивні напрацювання і конкретні результати.

Постійна комісія з питань бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку району (голова комісії Кравченко О.М.) сприяла виконанню показників соціально-економічного розвитку та бюджету району, приділяла пильну увагу контролю за цільовим та ефективним використанням коштів районного бюджету. Ці питання неодноразово розглядались постійною комісією. Так, завдяки професійному підходу до виконання повноважень у звітному році вдалося забезпечити освоєння всіх коштів субвенцій району в повному обсязі, вчасно коригувати показники районного бюджету при потребі нагальних змін.

За безпосередньої участі комісії здійснювалось формування бюджету на 2009 рік.

Аналіз виконання доходної частини зведеного бюджету району засвідчує, що за підсумками роботи січня-березня 2009 року до загального фонду місцевих бюджетів району надійшло 4 млн.759,6 тис.грн. податків, зборів та інших платежів, що складає 121 % до планових показників, тобто додатково мобілізовано 831 тис.грн.

З 47 місцевих бюджетів, які входять до складу зведеного бюджету району, шість сільських бюджетів не забезпечили виконання своїх бюджетів, а саме: Ведильцівський, Дніпровський, Кархівський, Ковпитський, Мньовський, Пісківський втрати по яких становлять 7,1 тис.грн.

До районного бюджету фактично мобілізовано 2 млн.663 тис.грн, або 117% до бюджетних призначень на січень-березень 2009 року.

Забезпечено перевиконання основних бюджетоутворюючих податків, таких як податок з доходів фізичних осіб (додатково надійшло +525 тис.грн.), плата за землю (додатково надійшло +104 тис.грн.), єдиний податок на підприємницьку діяльність (додатково надійшло +34 тис.грн.).

Дотації вирівнювання з державного бюджету фактично надійшло 11 млн.478,9 тис.грн., або 100% до плану січня-березня 2009 року.

По спеціальному фонду при уточнених бюджетних призначеннях на 2009 рік 2 млн.551 тис.грн. фактично надійшло 874 тис.гнр., або 34% річного плану.

По податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів фактично надійшло 159,7 тис.грн., або 29 % до річних призначень.

По надходженнях коштів від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва фактично надійшло 2,2 тис.грн., при плані 225,0 тис.грн.

По власних надходженнях бюджетних установ при річних призначеннях 1 млн.339 тис.грн., фактично надійшло 520 тис.грн., або 39%.

По надходженнях від відчуження майна, що знаходиться у комунальній

власності фактично надійшло 26,0 тис.грн.

По збору за забруднення навколишнього природного середовища при річних призначеннях 48,6 тис.грн. фактично надійшло 11,3 тис.грн.

До цільових фондів місцевих рад фактично надійшло 153 тис.грн., або 40% до уточненого річного плану 379,0 тис.грн.

Повертаючись до тих шести сільських рад, які не виконали своїх бюджетів хочу сказати – їм є над чим працювати і спільно з відповідними районними службами, і з депутатським корпусом районної ради.

Хоча всі ми чудово розуміємо, що на бюджетний процес, особливо на рівні сільської ради, в якості негативного фактору часто впливають об`єктивні і суб`єктивні чинники.

Вкрай потребує удосконалення і чинне бюджетне законодавство.

Але як би там не було, працювати над наповненням бюджету потрібно. Бо всі ми гостро відчуваємо відсутність коштів на ремонти та утримання доріг і водогонів, дитячих садків і шкіл, будинків культури і ФАПів. І я розділяю занепокоєння депутатського корпусу тим, що режим виживання, в якому уже не один рік перебуває багато сіл, може привести до незворотних наслідків.

Велика увага приділялась питанням земельних відносин, ми з вами доклали багато зусиль до того, щоб процеси відведення землі в районі були прозорі та відкриті.

За ініціативи постійної комісії з питань земельних відносин, екології та раціонального використання природних ресурсів (голова комісії Брайко В.Б.) удосконалені форми роботи комісії. Всі земельні питання, технічна землевпорядна документація ретельно вивчалася комісійно, а в разі необхідності проводилися виїзди, в обов`язковому порядку на засідання комісії запрошувалися зацікавлені особи.

З метою вирішення проблемних питань у сфері земельних відносин розроблені рекомендації про порядок передачі у власність земельних ділянок, в яких оптимально враховано інтереси територіальних громад, громадян та держави.

Особливу увагу комісія приділяла контролю за виконанням районних програм та рішень районної ради щодо розвитку земельних відносин.

Протягом звітного року проведено 9 засідань постійної комісії з питань комунальної власності, будівництва, транспорту та зв`язку (голова комісії Клюка В.В.), розглянуто 43 питання, здійснювався постійний контроль за використанням комунального майна територіальних громад сіл і селищ району та наданням пільг по орендній платі за оренду об`єктів.

Також депутатами комісії розроблене положення про порядок передачі об`єктів права спільної власності територіальних громад сіл, селищ Чернігівського району.

Скажу відверто, що і районна рада, і сільські та селищні ради у повсякденній роботі щодо управління майном гостро відчувають те, що на сьогодні ми не маємо закону про комунальну власність. І майнові питання потребують в зв`язку з цим багато часу для їх вирішення в правовому полі.

Постійною комісією з питань інвестиційної діяльності, агропромислового розвитку, підприємництва та малого бізнесу (голова комісії Майдан О.І.) проведено 7 засідань, розглянуто 20 питань.

Основою діяльності комісії була участь її членів у розробці проектів рішень районної ради, забезпечення контролю за виконанням Програми розвитку малого підприємництва на 2007-2008 роки та затвердженні районної Програми розвитку малого підприємництва на 2009-2010 роки, яка спрямована на підтримку малого бізнесу. Актуальною проблемою для сільських, селищних рад є розвиток сфери побутового обслуговування населення: відсутність перукарень, майстерень з ремонту взуття, одягу та побутової техніки. Також комісією розглядались питання агропромислового розвитку району:

“Про стан використання майнових і земельних паїв в районі“;

“Про стан реалізації овочевої продукції у районі“;

“Про стан поліпшення якості грунтів у районі“;

“Про виплату заборгованості по заробітній платі сільсько-господарськими підприємствами району “.

По всіх цих питаннях доповідав на засіданнях комісії в.о. заступника голови райдержадміністрації, начальник управління агропромислового розвитку Чернігівської райдержадміністрації М.І. Сакала.

Комісією по всіх зазначених питаннях виносились рекомендації управлінню агропромислового розвитку.

У роботі постійної комісії з питань охорони здоров`я, соціального захисту та зайнятості населення (голова комісії Гапич А.В.) не залишались поза увагою депутатів проблеми соціального захисту сільського населення, тому так нагально в 2008 році відбулось засідання постійної комісії, на якому вивчалось питання “Про організацію забезпечення медикаментами жителів сіл Чернігівського району через мережу медичних закладів охорони здоров`я в сільській місцевості“, на якому комісія рекомендувала аптечним закладам, які працюють в Чернігівському районі, продовжувати реалізацію ліків (в першу чергу ліків вітчизняного виробництва) в сільській місцевості згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 17.11.2004 року №1570 “Про затвердження Правил торгівлі лікарськими засобами в аптечних закладах“.

Депутати постійної комісії разом з медичними працівниками району приймали участь в розробці районної “Програми протидії захворюванням на туберкульоз на 2008-2011 роки“, яка була затверджена на сесії районної ради в жовтні 2008 року та “Програму перевезення та поховання померлих та загиблих осіб на території Чернігівського району на 2009-2012 роки“, яка була затверджена на сесії районної ради в грудні 2008 року.

На контролі профільної комісії перебуває “Програма зайнятості населення“.

Постійною комісією з питань освіти, культури, релігії, засобів масової інформації та зв`язків з політичними партіями (голова комісії Слєдовська Н.М.) проведено ¬¬ 6 засідань, розглянуто 16 питань.

Депутатами детально розглядалися подані райдержадміністрацією “Програми оптимізації обліку електроенергії і газу в закладах освіти у 2009 році“, інформація про проведену роботу по впровадженню інформаційно-комунікаційних технологій в загальноосвітніх навчальних закладах району, також був заслуханий звіт редактора районної газети “Наш край“.

Постійна комісія рекомендувала відділу освіти райдержадміністрації вирішувати питання підключення до Інтернету загальноосвітніх навчальних закладів району та винайти можливість використання Web - сайтів Іванівської, Седнівської, Олишівської, Халявинської загальноосвітніх шкіл та М.Коцюбинської гімназії.

На особливому контролі постійної комісії – стан організації гарячого харчування в школах та дошкільних навчальних закладах, пошук шляхів його покращення.

Постійною комісією з питань забезпечення законності та правопорядку (голова комісії Кобзар А.В.) розглядався звіт по виконанню районної комплексної “Програми профілактики правопорушень на 2007-2008 роки“ та подавались пропозиції до районної комплексної програми профілактики правопорушень на 2009 рік.

Депутати постійної комісії спільно з правоохоронними органами розробили “Програму з протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів на території Чернігівського району“, яка була затверджена на сесії районної ради 26 грудня 2008 року.

Постійна комісія з питань сім`ї, молоді, розвитку фізичної культури, спорту та туризму (голова комісії Тісєєва Т.О.) провела 6 засідань, розглянула 17 питань:

“Про роботу районного центру соціальних служб для молоді“, “Про підготовку спортивних майданчиків, спортивних залів, стадіонів до нового навчального року“, “Про стан виконання Закону України “Про охорону дитинства“ в районі, “Про стан розвитку фізичної культури та спорту в районі“, “Про стан розвитку зеленого туризму в районі“, “Про стан та перспективи розвитку фізично-спортивного товариства “Колос“, районної дитячо-спортивної школи “Колос“, “Про хід виконання районної програми “Молодь Чернігівщини до 2010 року“.

Постійна комісія з питань розвитку місцевого самоврядування, взаємодії з сільськими, селищними радами та зв`язків з громадськими організаціями (голова комісії Сердюк О.М.) на засіданні спільно з керівництвом військової частини розробили проект рішення “Про звернення депутатів районної ради до Міністерства оборони України щодо включення назви “Чернігівська“ до найменування військової частини А 1815, розташованої в смт.Гончарівське Чернігівського району“, який затверджений рішенням сесії від 29 жовтня 2008 року.

Постійна комісія з питань регламенту районної ради, депутатської діяльності та етики (голова комісії Кудрик М.В.) першою прозвітувала про свою роботу. В звітному періоді комісія змістовно підходила до розгляду питань, які обговорювались на сесіях, подавала зауваження і пропозиції до проектів рішень ради, проводила роботу по розв`язанню існуючих проблем з питань, що стосуються регламенту районної ради, депутатської діяльності та етики.

Комісія внесла свої пропозиції по змінах у складі постійних комісій районної ради та закріпленні депутатів районної ради за сільськими, селищними територіальними громадами.

На засіданні детально вивчила питання “Про дотримання депутатами районної ради своїх депутатських повноважень, передбачених Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні“ та “Про статус депутатів місцевих рад“, а також регламенту роботи районної ради.

Постійна комісія спільно з оргвідділом виконавчого апарату районної ради провела моніторинг участі депутатів районної ради у пленарних засіданнях ради, засіданнях постійних комісій, участі у роботі сесій сільських і селищних рад, зборів (сходів) представників громадян за місцем проживання та оформили стенд по результатах.

Хочу наголосити, що всі комісії районної ради приділяли належну увагу контролю за ходом виконання рішень районної ради, але особливо хочеться відмітити комісію з питань бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку району.

Протягом звітного періоду більшість депутатів районної ради брали активну участь у роботі пленарних засідань районної, сільських, селищних рад.

Якщо проаналізувати явку депутатів на сесіях районної ради, то в середньому вона становила 67 депутатів, або 75 відсотків від загального складу ради.

Найнижчою була явка на 18 сесії 29 січня 2009 року - 63 присутні депутати, тобто 71 відсоток.

Особливо хочу відмітити активність депутатів: Клюки В.В., Бойкачова М.Г., Кудрика М.В., Лося О.В., Мисюри О.О., Литвина М.Б., Артюха М.С., Білика П.М., Єреми В.І., Міронова М.Д.

Разом з тим за звітний період були відсутні на 4-х засіданнях сесій районної ради такі депутати як: Карета І.М., Максак А.М., Царик В.В.;

на 3-х- Авдійчик Г.О., Куйбіда С.І., Томаш О.О., Тимошенко В.Л.;

на 2-х – Грінченко Ю.П., Демчук О.В., Заляза Г.І., Мележик В.О., Пінчук О.В., Токар Л.І.

Взяли участь у зборах громадян і звітували про свою депутатську діяльність перед виборцями тільки половина депутатів від складу районної ради:

Авдійчик Г.О., Артюх М.С., Білик П.М., Близнюк Т.М., Бойкачов М.Г., Бородавко А.Ф., Брайко В.Б., Ващенок Б.М., Гаєвська Л.О., Грищенко В.В., Дешко В.Ю., Дмитрюк О.І., Дубина А.М., Єрема В.І., Золотаренчук Є.Н., Кобзар А.В., Клюка В.В., Коновалов О.І., Кубрак М.М., Куйбіда С.І., Купрієнко М.М., Ларченко О.М., Лось О.В., Литвин М.Б., Литвнець А.М., Майдан О.І., Масюк О.С., Міронов М.Д., Мисюра О.О., Носенок Ф.М., Пархоменко О.Г., Пузан М.М., Ріпа М.М., Редік В.П., Рудніченко М.П., Рябус С.М., Савенко Н.П., Сидоренко В.І., Стеченко Г.П., Тиклюк Г.А., Тимошенко В.Л., Федусь М.Я., Чаус О.В., Шестаков О.В., Шпилька Ю.М., Шумик М.П., Юрченко Л.М., Ясинський А.Ю.

У всіх недоопрацюваннях депутатів я вбачаю і свою недостатню вимогливість як голови.

Хочу вказати на те, шановні депутати, що ми, наділені владою і повноваженнями, маємо не лише права, а і обов`язки перед виборцями.

Ще раз наголошую, що кожен з депутатів має служити людям, відпрацювати на совість той аванс довіри, який отримала їх політична сила.

У звітному періоді ми прагнули якомога краще використати потенціал органів місцевого самоврядування району, спрямувати їх діяльність на розвиток економіки, виконання бюджетних показників, поліпшення життя людей.

Важливою ланкою в цьому була діяльність районної ради по зміцненню зв`язків та взаємодії з місцевими радами. А це – безпосередня участь депутатів та відповідальних працівників виконавчого апарату районної ради у роботі сесій сільських, селищних рад, проведення семінарів, нарад, постійне надання організаційно-методичної допомоги місцевим радам. Відділом комунального майна виконавчого апарату районної ради надавались консультації сільським, селищним радам по управлінню комунальним майном, юридичним відділом - консультації по розробці рішень земельних питань.

Спільно з районною державною адміністрацією провели 11 нарад-семінарів для сільських голів, секретарів сільських рад, землевпорядних структур з актуальних питань діяльності органів місцевого самоврядування.

Я, як керівник районної Асоціації місцевих рад у звітному періоді організував і провів 2 виїзних засідання загальних зборів. Одне виїзне засідання загальних зборів Асоціації місцевих рад нашого району було проведено спільно з уповноваженими представниками Куликівської районної ради.

Загальні збори відбулися на базі Горбівської і Виблівської сільських рад Куликівського району та на базі Слобідської і Іванівської сільських рад Чернігівського району.

Учасники зборів ознайомились з роботою сільських рад, та закладами соціально-культурного призначення територіальних громад, побували у школах, дитячих садках, ФАПах, Будинках культури.

Такі спільні заходи є традиційними, а спілкування між керівниками органів місцевого самоврядування, знайомство з територіальними громадами дає неоціненний досвід роботи.

13 березня 2009 року відбулось друге виїзне засідання загальних зборів районної Асоціації місцевих рад на якому учасники зборів ознайомились з роботою Верховної Ради України та її комітетами. Побували у залах будинку Верховної Ради України, поспілкувались з народними депутатами Коржом В.Т., Омельченком О.О., Трайдуком М.І.

Хочу наголосити, що спільно з виконавчим апаратом районної ради робимо все можливе, аби діяльність районної ради і всіх органів місцевого самоврядування району була максимально відкритою і прозорою. Отже, одне із наших головних завдань – відкритість і гласність у роботі районної ради. Якщо цього не буде, то нас люди просто не зрозуміють. Бо там, де влада відсторонюється від громади, там вона не має ніякого права на довіру.

Велику увагу районна рада у звітному періоді приділяла роботі зі зверненнями громадян. Вона була спрямована на забезпечення реалізації конституційних прав громадян на звернення, обов`язкове отримання обгрунтованих відповідей, і проводилась відповідно до Закону України “Про звернення громадян“ та інших законодавчих актів.

Зокрема, було проведено 7 виїзних приймалень в населені пункти району, де було прийнято 175 громадян, які порушили 243 питання.

За звітний період на особистому прийомі прийнято більше 200 громадян.

Всі звернення розглянуті в установлений термін, 85 відсотків їх вирішено позитивно, на інші - надані кваліфіковані роз`яснення.

Також щомісяця провожу “Гарячу лінію“ телефонного зв`язку з населенням району.

Статистика показує, що в основному на прийом до голови районної ради звертаються пенсіонери, учасники війни, інваліди, багатодітні сім`ї, інші малозабезпечені верстви населення.

Аналіз порушених питань свідчить про те, що більшість звернень стосується питань отримання державних актів на землю, газифікації та водопостачання населених пунктів, поліпшення автобусного сполучення, працевлаштування, соціальної допомоги та інших питань.

Крім того, до районної ради за цей період надійшло 31 письмове звернення громадян, які вирішені позитивно.

У цих зверненнях переважають питання соціального захисту, земельні, майнові, забезпечення законності, охорони здоров`я та інші.

В окремих випадках звернення розглядаються під час виїзду на місця, у присутності заявника, а також посадових осіб, які безпосередньо відповідають за вирішення питань, із залученням депутатів і фахівців.

Головним в роботі із зверненнями є її результативність, тому районною радою і надалі будуть вживатися заходи, спрямовані на вдосконалення набутого досвіду, запровадження нових форм і методів роботи із зверненнями громадян та організаційно-практичної роботи на посилення контролю за станом їх розгляду та підвищення персональної відповідальності посадовців усіх рівнів за розгляд звернень згідно з законодавством.

Районною радою, для вирішення різних питань місцевого значення направлено біля 300 звернень до органів влади різних рівнів, з них:

до Верховної Ради 28;

до Міністерств - 17;

до обласної ради – 51;

до обласної державної адміністрації – 12;

до місцевих рад – 87.

Але, на жаль, незважаючи на наші зусилля, не вирішується питання про збільшення закупівельних цін на молоко, хоча ми всі обурені таким станом справ, який склався на сьогодні.

До участі у семінарах по земельних питаннях крім районних служб також залучались представники обласних структур, Держкомзему України.

Робота сесій, доповіді, співдоповіді, звіти, виступи депутатів та запрошених, інформації висвітлюються на сторінках районної газети “Наш край“.

Районна рада постійно інформує населення про свою роботу, прийняті рішення, хід їх виконання під час зустрічей в ході проведення виїзних приймалень голови районної ради в територіальних громадах, загальних зборів представників громадян за місцем проживання, також інформує про проведення прямого телефонного зв`язку з головою районної ради.

В зв`язку з цим вважаю за необхідне і мені як голові районної ради, і депутатам районноі ради вжити вичерпних заходів по збільшенню кількості передплаників газети, оскільки наші виборці повинні знати про нашу роботу, про прийняті рішення.

В районній раді діє інформаційний портал (сайт), який забезпечує оприлюднення в мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, зокрема районної ради: крім інформації загального характеру, ми започаткували оприлюднення не лише прийнятих рішень ради, а й проектів всіх нормативних актів, які розглядатимуться на пленарних засіданнях ради.

Життя підтверджує, що потреба у сильному місцевому самоврядуванні зростає з кожним днем і лише цей орган цілком спроможний забезпечити давно очікуваний прорив у багатьох напрямках соціально-економічного і культурного розвитку. Надання радам і підпорядкованим їм органам значно більшої самостійності та ширших повноважень принесе територіальним громадам велику користь.

Підтвердженням цього є подія, яка відбулась на минулому тижні - Всеукраїнська нарада з питань соціально-економічного розвитку сільських населених пунктів за участю сільських, селищних голів на якій вироблені узгоджені пропозиції Кабінету Міністрів України та органів місцевого самоврядування по забезпеченню їх ефективної взаємодії щодо подолання негативних наслідків світової фінансової кризи.

У ході проведення наради обговорювались проблемні питання розвитку сільських територій, порушені перед Кабінетом Міністрів України сільськими, селищними головами, визначені шляхи їх вирішення через схвалення нормативно-правових актів, узгоджені подальші дії Уряду та органів місцевого самоврядування.

За звітний рік нашої з вами спільної роботи зроблено немало. Але багато роботи і на майбутнє. Хочу зазначити, що всі позитивні напрацювання і досягнення в роботі районної ради я вважаю не своєю особистою заслугою, а результатом спільної з вами колективної праці.

Користуючись нагодою, хочу висловити вдячність заступникам голови райдержадміністрації, начальникам відділів та управлінь, сільським головам, керівникам підприємств та організацій за підтримку в роботі, результативну співпрацю.

В подальшій своїй роботі я також розраховую на вашу підтримку, адже всі ми повинні працювати і працюємо на одну спільну мету – покращення життя наших з вами виборців.

Дякую за увагу.


Виконавчий апарат районної ради