16 жовтня 2008

Чернігівський район. Історія. Культура

Утворений у 1923 р.

Біля с.Шестовиця виявлено 4 поселення епохи бронзи (2 тис. до н.е.), а також комплекс давньоруських пам`яток ХІІ-ХІІІ ст., який включає два городища з посадами (одне - на території села в ур.Городище, друге - на південний захід від села в ур.Коровель), численні курганні групи та ряд поселень.

Тут же досліджено найбільший в Україні курганний могильник з похованням варягів (Х ст.).У с.Гущин досліджено городище (ХІ-ХІІІ ст.), яке колись було одним з форпостів Чернігова. Серед архітектурних пам`яток району - мурована Воскресенська церква (1690), дерев`яна Георгіївська церква (І пол.ХVІІІ ст.), кам`яниця Лизогубів (ХVІІ ст.), розташовані у смт.Седнів; дерев`яна Троїцька церква (ХVІІІ ст.) у с.Новий Білоус, дерев`яна церква Різдва Богородиці (ХVІІІ ст.) у с.Количівка; мурована Симеонівська церква (1814-1815) у с.Топчіївка.

Уродженцями району є: гетьман нереєстрових козаків І.Сулима, основоположник вітчизняної епідеміології Д.Самойлович, письменник А.Казка, письменник і громадський діяч В.Блакитний, учений фізик-оптик М.Білий.

Багато славних імен пов`язано з смт.Седнів. Ще наприкінці ХVІІ ст. він став маєтністю роду Лизогубів. Першим її господарем був Чернігівський полковник Я.Лизогуб, на замовлення якого були зведені житлові, культові, господарські споруди і почалося формування парку. У середині ХІХ ст. садиба перетворилась на мальовничий архітектурний ансамбль. Тут бували Т.Шевченко; художники Л.Жемчужников, Л.Лагоріо і О.Сластіон, письменники Л.Глібов і Б.Грінченко. До цієї родини належали композитор і піаніст О.Лизогуб, учасник війни 1812 р. І.Лизогуб, революційний народник Д.Лизогуб. Сьогодні на території садиби містяться школа, лікарня, республіканський будинок творчості Спілки художників України.

В с.Іванівка народився Д.Самойлович, український лікар, основоположник вітчизняної епідеміології, член 12 іноземних академій. У 1782-1789 рр. в селі Андріївка жив і працював історик, військовий інженер і топограф О.Рігельман, автор книги "Літописне повіствування про Малу Росію, її народ і козаків взагалі". У Михайло-Коцюбинському народився і провів дитячі літа український поет і громадський діяч В. Еллан-Блакитний. Родом із Петрушина відомий сучасний український письменник, лауреат Шевченківської премії Володимир Дрозд, який свою трудову біографію розпочав в Олишівці.

Ми пишаємось нашими народними самодіяльними колективами М.Коцюбинського, Олишівки, Іванівки, Хмільниці, Халявина. Звучать над Придесенням давні народні пісні, народжуються і нові. Авторкою багатьох текстів пісень є поетеса Н. Галковська, яка працює вчителькою у Рудці. Зокрема, разом з композитором М. Збарацьким, нею написана і популярна пісня "Козачка", що зазвучала у виконанні народної артистки України Р. Кириченко.

Багато вихідців з Чернігівського району своєю активною діяльністю розбудовують сучасну Україну: В.Масол, колишній прем`єр-міністр України (народився в смт Олишівка), М.Саливон, суддя Конституційного Суду, заслужений юрист України (народився в с.Шестовиця), В.Ткаченко, директор ЗАТ "Київський палац спорту", голова Ради товариства "Чернігівське земляцтво" в м. Києві (народився в с.Ладинка), В.Ємець, народний художник України.