back

19 сесія Чернігівської районної ради

09 червня 2009

У фойє великої зали районної ради перед початком чергової сесії було гамірно: депутати та запрошені обмінювалися думками з приводу побаченого. Тут працювали виставки районного Будинку школяра та Централізованої бібліотечної системи. Бібліотекарі пропонували ознайомитися з новинками літератури, що надійшла до ЦБС, а роботи наймолодших жителів наших сіл викликали справжнє захоплення глядачів.

Чого тільки тут не було: прикраси з бісеру (від таких не відмовиться жодна модниця), вишивані серветки, малюнки аквареллю, чудові різьблені дерев`яні вироби. Сесія розпочалася з привітань з днем народження депутатів Миколи Федуся та Анатолія Дубини. Після такого приємного початку учасники засідання налаштувалися на роботу: адже попереду – розгляд 26 питань порядку денного, багато з яких серйозні та об`ємні.

З тезами звіту голови районної ради Федоса Носенка читачі могли ознайомитися у “Нашому краї” (№ № 41-42 від 23 травня 2009 року). Голова подякував депутатам за підтримку, прагнення до спільної конструктивної роботи, проте зазначив, що деякі депутати нехтують присутністю на сесіях та загальних зборах своїх громад, сесіях районної ради, чим виявляють неповагу до своїх виборців (до речі, і на цій сесії з 89 депутатів райради були присутні у залі лише 66).

Складною назвала ситуацію з виконанням районного бюджету нинішнього року начальник фінансового управління РДА Лариса Потапенко, яка висвітлила стан справ з виконанням бюджету за 2008 рік, перший квартал 2009-го та інформувала щодо змін у останньому. “Попри непросту ситуацію, ми робимо все можливе для того, аби бюджетники своєчасно отримували зарплатню”, – сказала фінансист. На запитання депутата Михайла Литвина, стурбованого повідомленням доповідача про неповернений півторамільйонний кредит (дотація вирівнювання ще не надійшла), Лариса Іванівна висловила сподівання, що гроші з держбюджету найближчим часом поповнять районну казну. Відпускні працівникам освіти поки що нараховуватимуться помісячно.

Про порядок та норматив відрахування частини прибутку підприємств та організацій комунальної форми власності доповів на сесії начальник міжрайонної державної податкової інспекції Володимир Яковенко. Відповідаючи на запитання, він зазначив, що податківці не “тиснуть” на платників: платежі справляються у встановленому порядку, авансуючи проплати за своїм бажанням.

Сесія прийняла рішення задовольнити прохання Олександра Кравченка про увільнення його від обов`язків депутата і голови постійної комісії з питань бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку району. Про роботу комісії звітував виконуючий протягом кількох місяців обов`язки її голови депутат Олександр Лось. Пристрасті розгорілися навколо запропонованої кандидатури нового очільника. Дійшло до таємного голосування. Головою комісії обраний начальник відділення державного казначейства району Григорій Стеченко (фракція Партії регіонів). Процедура голосування відбувалася у фойє, і під час виступів начальника відділу освіти Анатолія Усика, який доповідав про хід виконання районної Програми розвитку освіти на 2007 – 2011 роки, головного лікаря ЦРЛ Дмитра Руденка (висвітлив хід виконання у 2008 році Програми “Репродуктивне здоров`я населення Чернігівського району на період 2008-2015 років), начальника відділу культури Володимира Буланенка (презентував Прграму розвитку культури та туризму у Чернігівському районі на 2009 рік) увага депутатів була розсіяна між тим, що відбувалося в фойє і в залі.

Головний лікар Дмитро Руденко відзначив позитивну динаміку показника народжуваності (плюс дві десяті до показника 2007-го). В районі не реєструвалися випадки материнської смертності, знизився рівень абортів і майже на два відсотки зменшилася кількість померлих. Природний приріст населення залишається від’ємним ( -17,5 на тисячу населення). Торік померло 3 немовлят (позаторік – 1, за І квартал 2009-го – 1). Співвідношення пологів і абортів становить: позаторік – 6,4:1, торік 5,7:1, за І квартал – 5,8:1.

Депутати затвердили Програму розвитку фізичної культури та спорту в Чернігівському районі на 2009-2012 роки, розглянули хід виконання Програми забезпечення пожежної безпеки на території району (доповідав начальник районного відділу ГУ МНС Володимир Андріяш), Програми по освоєнню земель для сільськогосподарських та лісогосподарських потреб (доповідав в.о.заступника голови РДА, начальника АПР Михайло Сакала). Сесія затвердила технічну документацію по нормативній грошовій оцінці земельних ділянок. У Новому Білоусі дві ділянки несільськогосподарського призначення площею 0,33 та 0,5 гектара надаються в оренду підприємцю Маїй Литвиненко на 49 років для експлуатації виробничо-побутового комплексу, одна ділянка площею 0,27 га – для будівництва готелю та ресторану ФОП Андраніку Мкртчяну. В Серединці 36,9 га ріллі орендує ФГ “Воєнвід”. Депутати відхилили клопотання ТОВ “Нова енергія” про затвердження техдокументації по НГО ставків площею 2,2 гектари на території Іванівської сільради.

Не розглядалося на сесії і питання про розширення меж Старого Білоуса як не підготовлене до слухання. Депутати затвердили нові ставки єдиного податку для фізичних осіб – суб`єктів підприємницької діяльності та розмір фіксованого податку (публікуються в цьому номері газети).

На сесії утворено нову депутатську фракцію – Української народної партії. До неї увійшли депутати Олександр Мисюра (голова фракції), Надія Галковська, Володимир Плевако, Ярослав Андрієнко.


Світлана НЕСТЕРЕНКО, фото Євдокії ТЮТЮННИК