back

Касові апарати: звітуємо правильно за перехідний період

12 вересня 2013

Від платників податків надходить значна кількість запитань щодо порядку подачі звітності по касових апаратах в період переходу до електронного звітування. Кожний суб'єкт господарювання, який здійснює готівкові розрахунки з застосуванням касових апаратів (РРО, КОРО та РК), повинен знати актуальні зміни законодавства. Отже, розглянемо поетапно порядок подання звітів по РРО.

З 01.01.2013 введено в дію норми абзаців другого та третього п. 7 ст. З Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо подання електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій (РРО) до органів доходів і зборів.

Згідно з зазначеними нормами суб'єкти господарювання здійснюють перехід з подання щомісячної звітності про використання реєстраторів розрахункових операцій за формою ЗВР-1 на подання контрольно-звітної інформації в електронній формі за технологією Національного банку України до Системи зберігання та збору даних РРО Міндоходів (далі - Система).

Для забезпечення отримання органами Міндоходів достовірної інформації про обсяги розрахункових операцій звітність про використання РРО подається наступним чином.

До підключення касового апарату до Системи (персоналізації) суб'єкт господарювання подає звіт за формою ЗВР-1 до 15 числа місяця, наступного за звітним.

Після підключення касового апарату до Системи, тобто за період, наступний після місяця, у якому проведено персоналізацію, звітність за формою ЗВР-1 не подається і контрольно-звітна інформація передається лише в електронній формі по дротових або бездротових каналах зв'язку на базі технології, розробленої Національним банком України.

За місяць, у якому проведено підключення РРО до Системи (персоналізацію), суб'єкт господарювання у термін до 15 числа наступного місяця, подає звіт ЗВР-1 з зазначенням обсягів розрахункових операцій за період звітного місяця до дня проведення персоналізації і відповідно початку електронного звітування./p>

Розглянемо ситуацію переходу на окремому прикладі. Наприклад, якщо суб'єктом господарювання касовий апарат персоналізовано 25 серпня, він до 15 вересня подає звіт ЗВР-1, в якому вказує обсяги розрахункових операцій, проведених до 25 серпня.

Після підключення РРО до Системи, тобто за період, наступний після місяця, у якому проведено персоналізацію, звітність за формою ЗВР-1 не подається і контрольно-звітна інформація передається лише в електронній формі по дротових або бездротових каналах зв'язку на базі технології, розробленої Національним банком України.

Ольга Хмелевська
Начальник відділу обслуговування платників податків
Чернігівської ОДПІ ГУ Міндоходів у Чернігівській області