back

Будемо допомагати

25 січня 2011

Нещодавно в усіх сільських та селищних радах району відбулися сесії із затвердження бюджетів та програм соціально-економічного розвитку. Чим обумовлено таке організоване проведення пленарних засідань органів місцевого самоврядування? З таким запитанням я звернулася до голови районної ради Михайла ЛИТВИНА.

– До цього спонукав закон, зокрема, вимоги норм статті 77 Бюджетного кодексу України, де передбачено, що бюджети місцевого самоврядування затверджуються рішенням відповідної місцевої ради не пізніше, ніж у двотижневий строк з дня офіційного опублікування закону про Державний бюджет України.

Державний бюджет України на 2011 рік прийнято Верховною Радою України 23 грудня 2010 року, офіційно опубліковано – 30 грудня 2010 року. Саме тому сесія районної ради, де затверджувався районний бюджет, пройшла 30 грудня 2010 року, а сільські, селищні – невдовзі, у січні.

– Як впливають ці документи на життєдіяльність громади?

– Затвердження і виконання місцевих бюджетів – одне з найвагоміших і найбільш значимих повноважень місцевих рад. Кожен місцевий бюджет – віддзеркалення ступеню розвитку відповідного села, селища, його економічних можливостей і потенціалу.

На жаль, районний бюджет не є самодостатнім. Питома вага дотації вирівнювання з державного бюджету в цілому становить 72 %. Багато коштів спрямовується на захищені статті (94,8 %), причому видатки на оплату праці складають близько 80 відсотків, на енергоносії – 13,5% від загальної суми видатків.

– Чи можна назвати нинішній бюджет бюджетом проїдання?

– Ні. Уперше за багато років у бюджетах сільських та селищних рад сплановано видатки розвитку. Вони з’являться за рахунок надходжень понад мільйона гривень єдиного податку. Ці кошти витрачатимуться на соціально-економічний розвиток кожної громади. Крім того, починаючи з 2011 року, надходження плати за землю в повному обсязі зараховуватиметься до доходів сільських, селищних рад. Для порівняння скажу, що торік їм залишалося лише 60 відсотків.

– А наскільки забезпечені сільські й селищні бюджети на весь 2011 рік?

– Розрахункові показники, доведені Міністерством фінансів України на утримання органів місцевого самоврядування, складають лише 45,8 відсотка від потреби. Тому у більшості сільських бюджетів не вирішено питання щодо стовідсоткового забезпечення працівників управління заробітною платою. Виправити становище плануємо в процесі виконання бюджету поточного року. На фінансову незабезпеченість місцевих бюджетів, як і в минулих роках, направлятимуться кошти від перевиконання доходної частини, залишків, перерозподілу видатків, дотації з державного бюджету.

– Михайле Борисовичу, Ви дивитесь у перспективу з оптимізмом?

– Для цього є підстави. Усі бюджети сільських і селищних громад району прийнято. Завдання органів місцевого самоврядування і господарюючих суб’єктів – працювати над виконанням цих фінансових планів, дбати про постійне наповнення бюджетів і залучати додаткові джерела надходжень.

Хотілося б мати самодостатніші сільські та селищні бюджети, з більшими надходженнями. Але треба виходити з реалій нашого життя. Ті позитивні зміни, які відбуваються в системі управління державою та соціально-економічній сфері, вселяють надію на корекцію бюджету у бік збільшення в процесі його виконання.

Одночасно з формуванням місцевих бюджетів всі сільські та селищні ради розглянули та прийняли програми соціально-економічного розвитку громад. Обговорення цього питання завжди викликало поглиблену зацікавленість у депутатів, адже саме в цих програмах сплановано всі заходи, конкретні дії з розвитку населених пунктів на поточний рік.

– Які основні напрямки програм?

– Виходячи з реальних фінансових можливостей, громади планують провести вуличне освітлення (Слабинська територіальна громада), реконструювати заклади соціально-культурного призначення (дитячі садочки в селах Андріївка та Старий Білоус). У Киїнці заплановано облаштувати клуб, в Улянівці – провести реконструкцію системи опалення клубу, а Іванівці – реконструкцію котельні Будинку культури. Оновити Будинок культури сподіваються і в Хмільницькій сільській раді, а у Шестовиці заплановано провести реконструкцію системи водопостачання. Має завершитися будівництво водогону в с. Радянська Слобода.

Багато сільських громад у цьому році відповідно до чинного законодавства здійснять обов’язкові перші кроки в упорядкуванні об’єктів соціальної сфери та житлово-комунального господарства, а саме: замовлять і профінансують зі своїх бюджетів виготовлення проектно-кошторисної документації для подальших реконструкції чи будівництва систем вуличного водопостачання (М.-Коцюбинська, Олишівська, Седнівська селищні ради, Ковпитська та Улянівська сільські ради), дитячих садочків в селах Анисів та Брусилів; вуличного освітлення (с. Слобода).

– Але громада не завжди у змозі розв’язати складні проблеми самотужки...

– Будемо допомагати.


Записала Світлана НЕСТЕРЕНКО