back

ЗАСІДАННЯ КРУГЛОГО СТОЛУ

04 грудня 2023

 

  В залі засідань виконавчого комітету Чернігівської міської  ради   04 грудня поточного року відбулося засідання круглого столу на тему: «Протидія насильству: шляхи попередження та подолання на місцевому рівні», у якому взяла участь голова  Чернігівської районної ради Тетяна Кузнецова-Молодчая.

 

 «Повномасштабна війна в Україні змістила акценти суспільства, однак не скасувала наявні проблеми. Однією з них є насильство на тлі злості до ворога, високого рівня стресу та похідних від нього.

 

Ми неодноразово ставали свідками гучних справ про насильство. Але це лише частина айсберга. Чимало українських родин й досі живуть за принципами «не виносити сміття з дому», «дітям потрібна повна сім’я». Загалом по Чернігівській області за 9 місяців поточного року зафіксовано 692 випадки вчинення домашнього насильства. Зокрема, на Чернігівський район припадають 92 факти у 9 територіальних громадах.

 

 Однак, 12 громад випадків вчинення домашнього насильства не виявили. Нажаль, постраждалі інколи бояться розповідати власні історії через осуд суспільства    (наратив «сама винна) та сором за пережите. Тому, найголовнішим принципом допомоги постраждалим від насильства було ї є: жертви ніколи не винні. Вони не можуть «провокувати», «викликати» чи «зумовлювати». Винен і мусить відповідати лише кривдник.

 

І про найболючіше. Від початку повномасштабного вторгнення в  Україні загинуло 511 дітей, 1148 було поранено, 19564 депортовано до росії (дані Офісу Генерального прокурора та платформи «Діти війни»). В Чернігівській області постраждало 72 дитини. На тлі цих жахливих цифр факти жорстокого поводження над дітьми набувають особливого цинізму. За 9 місяців 2023 року мали місце 100 таких випадків по області,  з них 23 - по Чернігівському району (8 громад). Жорстоке поводження з дітьми є глобальною проблемою з серйозними довічними наслідками.

 

Шляхи попередження та подолання домашнього насильства на місцевому рівні:

  1. Не мовчати. Тиша стимулює ката.
  2. Знати власні права та алгоритм дій.
  3. Профілактика.
  4. Посилення кримінальної відповідальності.
  5. Об’єднання зусиль місцевої влади та суб»єктів соціальної роботи.  

У питаннях протидії насильству, на мій погляд,  байдужість - найвища жорстокість!» -  зазначила у своєму виступі голова районної ради Тетяна Кузнецова-Молодчая.