back

Шоста німецько-українська конференція муніципальних партнерств!

22 листопада 2023

У місті Лейпциг (Федеративна Республіка Німеччина)  з 13 по 15 листопада поточного року  пройшла  Шоста німецько-українська конференція муніципальних партнерств. Конференція проходила під гаслом «Разом до Європи: солідарність, відбудова, перспективи на майбутнє». 

 

Захід організований Сервісною службою «Міста в Єдиному Світі» (SKEW) Engagement Global за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку.

 

Конференція зібрала понад 600 делегатів  органів місцевого самоврядування обох країн з метою зміцнення мережі німецько-українських муніципальних партнерств,  можливості для дій та співпраці між українськими та  німецькими громадами-партнерами під час війни, а також демонстрації солідарності та підтримки державі Україна та її сміливому, сильному, стійкому, незламному народу.

 

Серед поважних учасників - Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, Президент України Володимир Зеленський, який долучився до заходу в онлайн форматі, Федеральний міністр економічного співробітництва і розвитку Свенья Шульце, Обер-бургомістр Лейпцига Буркхард Юнг, Київський міський голова Віталій Кличко та багато інших почесних гостей урочистого зібрання.

 Вальтер Штайнмаєр під час свого виступу на конференції наголосив, що Німеччина і надалі стоятиме поруч з Україною у боротьбі проти російського терору та підтримуватиме українські громади стільки, скільки буде потрібно. «Українці – ви не самотні. На нас можна покластися».

Водночас Володимир Зеленський подякував німецькому народу за надану допомогу та висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю між нашими країнами.

Потужні виступи Президентів України Володимира Зеленського та Німеччини Франка-Вольтера Штайнмаєра, а також Федерального міністра економічного співробітництва і розвитку Німеччини Свеньї Шульце та мерів українських міст, зокрема очільника Києва Віталія Кличка, додали особливого змісту конференції. Представники України поділилися трагічними історіями, які переживає український народ під час війни, а представники німецького уряду та муніципалітетів пообіцяли надалі надавати свою підтримку.

 

До участі у конференції долучилися і представники органів місцевого самоврядування  Чернігівської району – голова Чернігівської районної ради Тетяна Кузнецова-Молодчая, в.о.керуючого справами виконавчого апарату Чернігівської районної ради  Леся Мальцева, Михайло-Коцюбинський селищний голова Ніна Ворох, начальник відділу економічного розвитку та інвестицій  Михайло-Коцюбинської селищної ради Ірина Ворох.

 

Три насичені дні обговорень були присвячені обміну кращими практиками партнерства українських та німецьких муніципалітетів, зокрема у сфері реалізації спільних проєктів, залучення різних форм грантової підтримки

Динамічність конференції доповнили сім фахових форумів щодо передового досвіду громад із дискусіями та залученням кращих профільних експертів, які проходили одночасно у різних залах Конгрес-центру.

Ці тематичні панелі дали змогу детально обговорити найважливіші вузькогалузеві теми, залежно від специфіки та тематики пріоритетних питань та проєктів, над якими зараз працюють громади-партнери.  

Завдяки візиту налагоджено комунікацію  співробітництва. Йшлося  про посилення місцевого самоврядування, допомогу українським містам у повоєнному відновленні, енергоефективність, запровадження сучасних технологій та сталий розвиток.

Ця подія - важливий  досвід і нові можливості для подальшого розвитку та пошуку нових партнерських відносин із німецькими громадами.

Дякуємо німецьким партнерам за сталу підтримку та сподіваємося на подальшу співпрацю!

Разом до Перемоги.

 

 

 

Довідково


Мережа німецько-українських муніципальних партнерств значно збільшилася з початку російської широкомасштабної війни проти України в лютому 2022 року. Наразі вона налічує близько 190 партнерств.

 

У жовтні 2022 року Президент Німечинни  Франк-Вальтер Штайнмаєр і Президент України  Володимир Зеленський взяли над мережею патронат. Мережею опікується Сервісна служба «Міста в єдиному світі» (SKEW), що входить до структури товариства Engagement Global.

Конференція муніципальних партнерств проводиться цією сервісною службою за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку та у співпраці з приймаючим містом Лейпциг, Всеукраїнською асоціацією об’єднаних територіальних громад, Асоціацією міст України та Українською асоціацією районних та обласних рад, а також Асоціацією міст Німеччини, Конгресом місцевих і регіональних влад Німеччини, Німецьким союзом міст і громад та Радою європейських муніципалітетів й регіонів.