back

Щасливе Стрітення:у Друцькому запалав голубий вогник

15 лютого 2013

Десять населених пунктів було підключено до газової мережі за останні два з лишком року в Чернігівському районі. В день православного свята Стрітення Господнього запалав голубий вогник ще в одному поліському селі – Друцькому Ладинської сільської ради.

– Цьогоріч – це перший населений пункт на Чернігівщині, де відкривається газопостачання, – наголосив під час урочистостей із цієї нагоди заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Віктор Геращенко, вітаючи громаду від імені голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка та себе особисто. Представники офіційної делегації, до складу якої увійшли народний депутат України Михайло Чечетов, голова Чернігівської районної ради Михайло Литвин, заступник голови райради Микола Кудрик, заступник голови райдержадміністрації Лідія Гаєвська та інші особи, були присутні на святковому богослужінні й освяченні води у церкві Архістратига Михаїла. До речі, настоятель храму протоієрей Андрій (Моруга) очолив кооператив «Дручанський», й саме за активних дій святого отця відбулася ця знакова подія.

– Сьогоднішній день довів, що ми зуміли об’єднатися для того, щоб зробити щось хороше в нашому селі. Я вдячний усім, хто підтримав нас і допоміг. Адже були ті, хто сумнівався, що газ прийде в Друцьке, – сказав о. Андрій. – Я вдячний народному депутату України Михайлу Чечетову, адже його підтримка відчувалася на всіх етапах нашої роботи. Слова вдячності хочу сказати й на адресу обласної та районної влади, адже спільними зусиллями нам вдалося зробити те, про що два роки тому ми не могли навіть мріяти.

За словами Ладинського сільського голови Олени Хоменко, жителі села зверталися до багатьох депутатів, але коли ті бачили суму, то відмовляли у допомозі. Люди не зневірилися і почали будувати газогон за власний кошт. Коли вже була готова вулична мережа, сільрада звернулася до районної адміністрації, вони в свою чергу – до обласної та народного депутата України Михайла Чечетова. Завдяки спільним діям цей «невигідний» об’єкт було включено до переліку об’єктів, які фінансуються за кошти НАК «Нафтогаз України».

– 7 лютого виповнилося три роки, як Віктор Янукович був обраний на пост Президента України. Упродовж цього терміну наше Друцьке в районі стало одинадцятим по ліку, де підключено газ. Тішить, що справи не стоять на місці, йде поступове відродження села, – наголосила сільський голова.

Активістам сільського кооперативу Олександрі Болотній, Людмилі Ходот, Володимиру Самусю сільський голова вручила подяки. Народному депутату подарувала від громади великий торт, на якому зображено Друцьке, церкву і факел із голубим вогником. А сама Олена Хоменко отримала подяку народного депутата України.

Спільною подякою Чернігівської районної ради й Чернігівської районної державної адміністрації було нагороджено голову кооперативу «Дручанський» Андрія Моругу.

– У радянські часи була хороша традиція: з нагоди свята дарувати народові об’єкти соціальної сфери – школи, мости, лікарні, дороги. Гадаю, сьогоднішня подія – відгомін тієї старої традиції, – сказав у своєму виступі Михайло Чечетов. – Вельми приємно, що вдалося дотримати слова, якого дали торік Ладинському сільському голові, коли вона звернулася з проханням допомогти газифікувати село. Рішення прийняли разом із районною владою, нас підтримало обласне керівництво й Президент України. Планували завершити газифікацію до Нового року, але не встигли. За кілька днів після Новорічних свят були виділені кошти – до 400 тисяч гривень. Я вдячний підрядникам і всім, хто долучився до цієї справи. Адже, згуртувавшись, ми завершили будівництво газогону.

Народний депутат України побажав здоров’я, добробуту й віри в те, що, коли ми будемо єдині, наша держава посяде гідне місце серед європейських країн, якого вона варта.

Привітали громаду з визначною подією голова Чернігівської районної ради Михайло Литвин та заступник голови райради Микола Кудрик.

– Те, що відбувається на Стрітення цього року, увійде в історію вашого населеного пункту. Голубий вогник завжди був, є і буде тією надією, яку чекають у кожній домівці. Нехай не лише на Стрітення, а завжди буде тепло у ваших домівках і ваших душах від тих справ, які ви зробили, – сказав Михайло Литвин.

Почесні гості запалили символічний факел, а о. Андрій провів освячення. Першим до газогону було підключено оселю шанованого жителя села Друцьке Василя Самуся. До 89-літнього ветерана Великої Вітчизняної війни завітала офіційна делегація на чолі з Михайлом Чечетовим. Народний депутат України привітав родину Василя Денисовича з визначною подією, вручив у подарунок плазмовий телевізор. Того ж дня він провідав багатодітну родину Кириленків, у якій виховується п’ятеро дітей, подарував кухонний комбайн та мікрохвильову піч.


Наталія БУШАЙ