back

Свято в Седніві

04 жовтня 2011

1 жовтня у мальовничому Седневі вже вдев`яте проходило літературно-мистецьке свято «Седнівська осінь». Символічно, що саме в рамках цього свята відзначався і День Чернігівського району.

На свято завітало багато гостей. Це і голова облдержадміністрації Володимир Хоменко та голова обласної ради Анатолій Мельник, народні депутати України Михайло Чечетов та Григорій Маньковський, делегація з Республіки Білорусь, майстри декоративно-ужиткового мистецтва та художники з Чернігівського району, області та Києва, делегації з кожної територіальної громади Чернігівського району, жителі Седнева, Чернігова, Києва та інших куточків України. Їх гостинно зустрічали голова райдержадміністрації Микола Кудрик, голова районної ради Михайло Литвин та Седнівський селищний голова Олексій Маринін.

Програма свята була різноманітною. Гості заходу мали змогу побувати на будівництві навчально-виховного комплексу, відкриття якого планується на 1 вересня 2012 року, познайомитися з історико-архітектурними пам`ятками селища.

Офіційна делегація поклала квіти до пам`ятника народної художниці України Тетяни Яблонської, пам`ятника братам Лизогубам, Тарасу Григоровичу Шевченку та Козацькій пісні, де історичні думи та балади виконував народний артист України Василь Нечепа, вшанували і пам`ятник Леоніду Глібову, який саме на мальовничому березі Снова написав славнозвісну «Журбу».

Природно, що саме під час проведення літературно-мистецького свята Лизогубівський парк поповнився пам`ятником видатному перекладачу і поету, уродженцю Седнева Аркадію Казці. Голова Національної Спілки художників України В.Чепелик переконаний, що ця добра традиція продовжуватиметься й на далі.

Гості свята мали змогу познайомитися з виставкою робіт майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, художників Чернігівщини та Києва, яка традиційно розмістилася у «Містечку майстрів» на каштановій алеї Лизогубівського парку.

Своєрідним колоритом і самобутністю були наповнені виставки підприємств, організацій та територіальних громад Чернігівського району, які в цьому році приурочувалися 20-ій річниці незалежності України. Гості свята мали змогу не лише познайомитися з роботами народних майстрів, а й скуштувати смачний куліш (який, до речі, вже другий рік поспіль найкраще вдається у працівників центральної районної лікарні!), пиріжки, вареники, смажену рибу та м`ясо, ковбаси, млинці, налисники.

Бажаючі відчути епоху часів Лизогубів, мали змогу побувати на науковій конференції «Лизогубівські читаннях», яка за традицією проходила у залі Седнівської школи (колишній будинок сім`ї Лизогубів).

Захоплюючим і неповторним був виступ Седнівських кінних козаків.

Тригодинна концертна програма, підготовлена артистами обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, а також аматорами народної творчості Чернігівського району, задавала веселого настрою святу.


За інформацією виконавчого апарату районної ради та ЗМІ