back

На засадах народовладдя

29 червня 2011

П"ятнадцять років тому закріплені в Конституції норми нашого життя стали закономірним наслідком багатовікової історії українського державотворення з часів “Руської правди” Ярослава Мудрого і Конституції Пилипа Орлика до прийняття Декларації про державний суверенітет України, яка стала передумовою Основного Закону нашої держави.

У переддень одного з головних державних свят ми зустрілися з головою районної ради Михайлом ЛИТВИНОМ. Звісно ж, говорили про роль депутатів усіх рівнів у розвитку району, про силу місцевого самоврядування, не обійшлися без економічних викладок. Але початок розмови виявився для мене неочікуваним. Михайло Борисович повів мову про красу рідного краю, його історичні й культурні перлини.

– Навіть якби ми мали лише один Седнів, то район уже був би цікавим для туристів. Селище згадується в Іпатіївському літописі, датованому 1068 роком. Тут збереглися найстаріші церкви, альтанка Глібова, кам’яниця Лизогубів. У Седневі побував Тарас Шевченко. Нині в селищі зводиться сучасна чи не найкраща в Україні школа. Звісно ж, проектанти дотримувалися історичного архітектурного стилю. Дивишся на новобудову, на будинок Лизогубі і ніби не відчуваєш плину часу. Хоч він, час, не біжить – летить. То лише десятки кроків відділяють будівлі, але за кожним кроком – десятиліття, сповнені бурхливих і далебі не простих реалій життя українців.

Крім Седнева, маємо ще низку населених пунктів, цікавих як в історичному, так і культурному вимірі.

– Михайле Борисовичу, додаймо ще й одвічне прагнення українців жити й творити у вільній, суверенній державі. Скільки поколінь чекали цього радісного часу. Та лише з прийняттям Конституції незалежної України, свою долю ми взяли в свої руки.

– … І зрозуміли, на жаль, не з перших років суверенності, що тільки спільними зусиллями зможемо домогтися, щоб проголошені в Основному Законі визначальні демократичні засади – народовладдя, законність, гуманізм – стали рушійним механізмом щоденної розбудови України. Усвідомили, як багато ще треба працювати всім гілкам влади, щоб люди почувалися соціально захищеними і впевнено дивилися у завтрашній день.

– І тим не менше, попри економічну скруту, яка ще відчувається в державі, політичну істерію опонентів нинішній владі, у нашому районі депутатський корпус, виконавча влада, бізнесові структури, агроформування в селах налаштовані на спільну роботу, а відтак – на спільний успіх.

– У вашому висловлюванні, як мовиться, на дотик відчувається глянець. Хоча в ідеалі так і має бути й ми до цього йдемо. Взаєморозуміння і взаємодія усіх – і владних, і політичних гілок веде до перемоги. А нам, як ніколи потрібні успіхи. В усіх галузях життя. Зневірений народ має нарешті повірити своїм керманичам і прагнути кращого життя. Наші люди того варті.

– Хай ще не успіхи, але відчутні зрушення вже маємо в районі?

– Так. Звідтоді, як виконавчу владу очолив Микола Кудрик, як в результаті виборів відчутно оновився склад депутатів районної ради (а їх 91 – більшість належить до Партії Регіонів), багато добрих справ звершено. Але наголошу, це лише початок великої роботи в напрямку соціально-економічного розвитку району.

– Михайле Борисовичу, мабуть доречно в переддень державного свята, не вдаючись до аналізу, бодай перелічити найрезонансніші кроки в економіці, в соціально-культурній сфері…

– Наш район аграрний, то і почну із зрушень в сільському господарстві. Уже торік агропідприємства, ніби згадавши призабуту славу наших картоплярів, збільшили площу під крохмалистою. Озимі поля розширені на 60 відсотків. Роками забур’янені землі зорані й засіяні. Далі – робота з підвищення родючості грунтів, урожайності культур. На це потрібні значні кошти. Ось тут і не обійтися без інвестицій. Працюємо над підвищенням інвестиційної активності діючих підприємств, залучаємо нових кредиторів. З основних підприємств-інвесторів відзначу ТОВ “Чернігівська індустріальна молочна компанія”, ПП “Проммеханізація”, ТОВ “Зотік”, ДП “Левона – С”, ВАТ “Чернігівське Головне племпідприємство”.

Надзвичайних зусиль вартувало зупинити спад у тваринницькій галузі. За підсумками першого кварталу поточного року виробництво м’яса в порівнянні з відповідним минулорічним періодом зросло на 10, зокрема свинини – на 71 відсоток. Є проблеми з відновленням дійного стада, виробництва молока. Але й тут маємо реальні перспективи відродження галузі.

У районі триває процес врегулювання земельних і майнових відносин.

Наша промисловість представлена підприємствами, трьома лісгоспами. ДП “Левона – С” виробляє крохмаль. ДП “Валес М” займається виробництвом борошна, ТОВ “Екобіопром” – виробництвом паливних гранул. За результатами першого кварталу цього року підприємствами району реалізовано промислової продукції більше, ніж на 6 мільйонів гривень. Це далеко не межа можливостей.

За сприятливих умов розвивається мале підприємство. За кількістю таких суб’єктів господарювання понад дві тисячі, більшість фізичні особи. Важлива їхня роль у наповненні бюджетів усіх рівнів, вирішенні питань зайнятості населення.

У будівництві та житлово-комунальному господарстві значна увага приділяється системам тепло- та водопостачання, водовідведення, благоустрою населених пунктів.

У районі впроваджена схема газифікації сільських поселень. Залучаються різні джерела фінансування.

– Михайле Борисовичу, всеукраїнська акція “Чисте довкілля” для багатьох стала черговою кампанією… А в нашому районі все інакше – благоустрій, і це видно, так би мовити, неозброєним оком, – робота щоденна.

– Кампанійщину не приємлю органічно. Тих же міркувань і голова райдержадміністрації Микола Кудрик. Тож ще на початку весни почали з розчищення дикоростучої порослі на узбіччях доріг, на територіях парків, кладовищ, закладів соцкультпобуту. Обіруч взялися за справу сільські громади. У цьому та і в інших починаннях, спрямованих на облаштування нашого життя, значну роль відвожу депутатам місцевих рад. Їхня ініціативність, особистий приклад багато вартують.

– Хоч стан економіки визначає рівень нашого життя, але ж медична допомога, освіта, культура… Ці сфери впливу теж чітко виписані в Конституції.

– Так, бо це не просто галузі життя, це те, що наповнює змістом, так би мовити, тіло й душу. А тільки здорова, впевнена в собі людина обіруч братиметься за справи. Тож, скажімо, в медицині проводимо не лише структурні зміни, створюючи комунальні лікувально-профілактичні заклади, а й оснащуємо медичні установи сучасним обладнанням. Однозначно, за останній рік відчутно зміцнилася матеріально-технічна база закладів охорони здоров’я.

У районі працює більше півсотні шкіл I-III ступенів. Забезпечення всебічного розвитку дітей, я б сказав, першочергове завдання влади. Адже діти – наше майбутнє. Їм завтра розбудовувати незалежну Україну. Тож і про матеріальну частину навчальних і дошкільних закладів дбаємо, і багато робимо для зміцнення авторитету педагогів, для підтримки обдарованих дітей. У цьому діяльну допомогу надає району народний депутат Михайло Чечетов, не осторонь і депутати обласної, районної і, звісно ж, місцевих рад. Хто чим може, допомагає. Також в культурно-масовій роботі, яка теж помітно пожвавилася. Мистецьке свято “Седнівська осінь”, звіти на всіх рівнях наших артистів засвідчують: район не лише має таланти, виборює високі місця на всіляких конкурсах, а й утверджує культуру на рідній землі, зваблюючи туристів до нашого прекрасного в усіх вимірах краю.

Можливо, ми ще не все, але робимо, щоб кожний громадянин поважав конституційні норми держави, в якій живе. Але слід усім пам’ятати, що ці норми є умовою подальшого демократичного розвитку суспільства. А ми вибрали шлях демократизації й економічного піднесення і з нього не звернемо.

П"ятнадцять років тому в Конституції ми заклали підґрунтя розбудови незалежної України як повноправної учасниці світового співтовариства. За півтора десятиліття нам є що підсумувати. Усього було за ці роки, та незмінним залишається прагнення утвердитися у світі. У цьому напрямку мусимо самовіддано працювати всі – від хлібороба до Президента. Гуртом ми сильні. А лише сильним по плечу будь-які справи.


– Розмову вів Микола БУДЛЯНСЬКИЙ