back

21 травня 2018

Пам’ятаємо про жертв політичних репресій

Цієї неділі Чернігівщина разом із усією Україною згадує про долю співвітчизників, які були нещадно закатовані та вбиті радянським тоталітарним режимом.

Внаслідок злочинів комуністичної репресивно-каральної машини за всі роки її існування в нашій країні загинуло щонайменше 10 мільйонів громадян.

Наслідками червоного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

«Великий терор» 1937—1938 років став символом нелюдських репресій та злочинної сутності комуністичного режиму. У цей період за політичними звинуваченнями було заарештовано близько двох мільйонів осіб, з яких майже третину було страчено.

Віддаючи шану жертвам тоталітарного режиму, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник керівника апарату облдержадміністрації Ірина Соломаха, заступник Чернігівського міського голови з питань діяльності виконавчих органів – керуючий справами виконкому Сергій Фесенко, голова Чернігівської райдержадміністрації Віктор Корж,голова Чернігівської районної ради Олександр Ларченко, місцеві жителі, керівники установ та організацій району і області, представники політичних партій та громадськості поклали квіти до пам’ятного знаку на місці братської могили поблизу с.Халявина Чернігівського району, де поховані тисячі жителів Чернігівщини, які зазнали репресій.

Заупокійну літію за загиблими відправив cекретар Чернігівської Єпархіїї Української Православної церкви Київського Патріархату, настоятель храму Святої Великомучениці Катерини, протоієрей Роман Кіник.

Хвилиною мовчання присутні вшанували світлу пам'ять про усіх невинно розстріляних та закатованих громадян, запалили і встановили біля меморіалу символічні лампадки.

Окрім участі у пам’ятних заходах керівники області і Чернігівського району ознайомилися з презентацією тематичної літератури, зокрема з новою книгою «Долі репресованих земляків.Чернігівський район».

За інформацією відділу інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради