<<<1 - 11 з 175>>>


04 Жовтня 2022 13:35

Нобелівську премію з медицини отримав шведський біолог

Нобелівську премію в галузі фізіології та медицини за 2022 рік дали шведському палеогенетику Сванте Паабо. Він став лауреатом за відкриття в галузі геному вимерлих гомінідів та еволюції людини. Про це в понеділок, 3 жовтня, повідомив Королівський Каролінський медико-хірургічний інститут Стокгольма, який присуджує нагороду.

Батько біолога Суне Карл Бергстрем у 1982 році також був удостоєний Нобелівської премії в галузі фізіології та медицини. 

Нобелівську премію з медицини присуджували вже 112 разів. Її лауреатами ставали 224 людини. Минулого року нагороду отримали американські дослідники Девід Джуліус та Ардем Патапутян за відкриття рецепторів, що дозволяють людському тілу відчувати температуру та дотик. 

Стартував Нобелівський тиждень

З 3 до 10 жовтня оголосять імена лауреатів Нобелівських премій 2022 року в галузі фізики, хімії, літератури.

Лауреат Нобелівської премії миру стане відомий 7 жовтня. Як повідомляло раніше агентство Reuters, букмекери ставили на президента України Володимира Зеленського.

Джерело: DW

27 Липня 2021 11:15

Яка пенсія чекає на українців без стажу

Для отримання мінімальної пенсії українцям потрібно буде мати 5 років трудового стажу.

Про це як повідомили в прес-службі Мінсоцполітики, заявила міністр соціальної політики Марина Лазебна.

За словами Лазебної, максимальні виплати отримають люди з повним стажем.

Пенсія на рівні прожиткового мінімуму буде виплачуватися людям, які пропрацювали 5 років.

26 Липня 2021 15:45

Чи будуть українцям колоти третю дозу COVID-вакцини

Вчені ще вивчають тривалість імунітету від COVID-19 після вакцинації. "Бустерна доза" може продовжити імунітет від коронавірусу.

Про це головний санітарний лікар Ігор Кузін розповів в інтерв'ю Апостроф.

"Вивчення тривалості цього імунітету триває. Коли ми отримаємо хоча б попередні результати від країн, які почали використовувати бустерні дози, то зможемо виробити ту чи іншу стратегію ревакцинації", - заявив головний санлікар.

При цьому він вказав, що ще немає чіткого розуміння про необхідність третьої дози від COVID-19.

"Уряди деяких країн розглядають, і вже на серйозному рівні приймають рішення про введення "бустерної дози". Що це таке? Людина отримала дві дози стандартного щеплення і через півроку - рік отримує ще одну додаткову - посилюючу", - пояснив Кузін.

За його словами, "бустерна доза" може продовжити імунний захист і посилить реакцію при попаданні коронавірусу в організм.

"Це один зі сценаріїв ревакцинації. Інший сценарій

26 Липня 2021 15:44

Друга медаль для України на Олімпійських іграх у Токіо

Український фехтувальник Ігор Рейзлін у напруженій дуелі на шпагах переміг італійця Андреа Сантареллі у поєдинку за бронзову нагороду на Олімпійських іграх.

Спочатку він програвав у поєдинку, згодом зміг зрівняти рахунок, а наприкінці вирвав перемогу.

Таким чином він став другим медалістом цих Олімпійських ігор серед українських спортсменів.

Перед цим Рейзлін не зміг пробитися до фіналу, поступившись у півфіналі французу Ромену Каннону. Той у фіналі переміг угорця Гергея Шіклоші і завоював золоту медаль.

26 Липня 2021 15:43

Лондон накрила злива

Дощі з грозами призвели до затоплення вулиць і станцій метро в багатьох районах Лондона.

У деяких місцях виникли затори, оскільки машини не могли продовжувати рух. Також у місті збився графік потягів метрополітену.

Всього за кілька годин у службу пожежної безпеки Лондона надійшло близько 300 викликів щодо затоплення підвалів та вулиць.

У лікарнях Whipps Cross та Newham, розташованих у східному Лондоні, підтопило відділення невідкладної допомоги.

Столична поліція просить водіїв не намагатися їхати затопленими дорогами, а пожежні служби наполегливо рекомендують звертатися до них по допомогу у випадках, коли виникає загроза життю.

26 Липня 2021 08:53

В Чернігові масажистку судитимуть за випадкове вбивство клієнтки

У Чернігові масажистці вручили підозру у вбивстві клієнтки з необережності.

Згідно з інформацією, прокурором Чернігівської окружної прокуратури наприкінці минулого тижня погоджено повідомлення про підозру жительці Чернігова, 1972 року народження, яка підозрюється у вбивстві з необережності (ч. 1 ст. 119 Кримінального кодексу України).

"Встановлено, що у квітні 2018 року підозрювана за місцем свого мешкання під час проведення масажу тіла долонями обох рук здійснила різкий поворот шийного відділу хребта потерпілої, внаслідок чого спричинила жінці тілесні ушкодження у вигляді закритої хребетно-спинномозкової травми з ушкодженням спинного мозку в шийному відділі", - йдеться у повідомленні.

Під час досудового слідства проведено низку судових експертиз. За їхніми висновками, тілесні ушкодження, завдані підозрюваною, мають причинно-наслідковий зв’язок із настанням смерті потерпілої у неврологічному відділенні однієї з лікарень Чернігова.

Масажистці загрожує обмеження волі на строк

26 Липня 2021 08:52

Шляхопровід через залізницю на об'їзній Прилук вже асфальтують

Реконструйований шляхопровід через залізницю на об'їзній Прилук на автодорозі Н-07 Київ - Суми - Юнаківка вже асфальтують. Підрядник поклав нижній шар асфальтобетонного покриття. Зараз проводяться роботи з бетонування укосів.

Нагадаємо, у жовтні 2020 року цю штучну споруду закрили на реконструкцію. Старий шляхопровід був розібраний повністю. Тут було провалля. У 2021 році поступово зводився новий міст.

Новий шляхопровід через залізницю повністю відповідатиме сучасним вимогам безпеки дорожнього руху та транспортного навантаження.

В процесі реконструкції шляхопроводу: влаштовують нові опори і прогонову будову, кладуть шар гідроізоляції, асфальтують проїзну частину, проводять антикорозійний захист конструкцій мосту, укріплюють укоси земляного полотна, влаштовують сходи, водовідвід, встановлять бар'єрне огородження та мостову огорожу, будуть відремонтовані підходи до мосту, облаштована дорожня обстановка.

26 Липня 2021 08:52

Україна планує закупити інноваційний препарат у формі пігулок від COVID-19

В Україні може з'явитися інноваційний препарат від коронавірусу американського виробництва.

Як повідомив у коментарі LB.ua міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, мова йде про пігулки, які нині перебувають на третьому етапі клінічних досліджень.

За його словами, Україна зарезервувала 300 тис. доз, але гроші поки не вносяться. Очікується, що цей препарат матиме специфічну дію саме на коронавірус.

Міністр не озвучив назву препарату, однак відомо, що про випробування таблеток від COVID-19 повідомляла компанія Pfizer.

Ймовірну ефективність цих таблеток за перших симптомів коронавірусної хвороби підтвердили доклінічні випробування. У компанії розраховують, що експериментальний препарат буде випущений до кінця 2021 року.

26 Липня 2021 08:51

Міністерство хоче знизити поріг згоди мешканців, необхідний для розселення будинку

Уряд України планує змінити вже існуючий план з реконструкції районів — знести "хрущовку", щоб побудувати на її місці багатоповерхівку, стане простіше.

Про це повідомляє "УНІАН" з посиланням на "Гордон".

Міністерство розвитку громад і територій України підготувало законопроект, що знижує бар'єр згоди мешканців на розселення і подальше знесення їхнього будинку — якщо раніше це було 100%, то зараз його пропонується встановити на рівні 75%.

"Ви ж розумієте, що 100-відсоткової згоди від усіх мешканців на розселення не отримати ніколи. Це просто неможливо", - констатує з цього приводу заступниця голови комітету Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

При цьому, за її словами, закон про реконструкцію кварталів в Україні був прийнятий ще у 2006 році, проте відтоді так і не було розроблено механізм розселення старих будинків.

До того ж багато жителів "хрущовок", аби

22 Липня 2021 10:15

Президент підписав закон про електронні гарантійні документи на побутову техніку

Про це повідомили у прес-службі глави держави.

Законом запроваджується можливість отримання споживачем експлуатаційних документів та гарантійних зобов’язань в електронному вигляді на офіційному веб-сайті виробника. Йдеться про паспорт або будь-який інший документ на технічно складні побутові товари, який додається до них.

У прес-службі наголосили, що ухвалення закону актуальне, оскільки сьогодні споживачі купують усе більше товарів через інтернет-магазини, і багато компаній пропонують реєстрацію в особистих кабінетах з метою ефективної комунікації з ними та надання доступу до експлуатаційних документів.

22 Липня 2021 09:55

В Ічні відкрито меморіальні дошки на честь двох українських героїв

Меморіальну дошку на честь полковника медичної служби Армії УНР, видатного борця за незалежність України, громадського діяча Юрія Добриловського (07.01.1891 - 11.07.1955) встановлено на фасаді будинку КНП «Ічнянський центр первинної медико-санітарної допомоги». На заході виступили заступник голови Ічнянської міської ради Ярослав Животяга, співробітник Українського інституту національної пам'яті Сергій Бутко, голова правління ГО «Українська Ініціатива» Юрій Косенко та керівник місцевого осередку організації, секретар Ічнянської міської ради Григорій Герасименко.

Того ж дня на фасаді будівлі гімназії імені Степана Васильченка встановлено меморіальну дошку на честь українського воїна ічнянця Сергія Петраускаса. Герой загинув під час ворожого обстрілу в районі Авдіївки, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України.

На урочистому заході виступили голова Ічнянської міської ради Олена Бутурлим, голова правління ГО «Українська Ініціатива» Юрій Косенко, керівник ГО «Спілка учасників бойових дій АТО Ічнянського району» Костянтин Купка та співробітник Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергій Бутко.

Освячення пам’ятних знаків на честь українських героїв здійснив отець Дмитрій.

<<<1 - 11 з 175>>>