back

«Чорнобильське прокляття над землею»

29 квітня 2014

26 квітня 1986 року велике горе спіткало Україну – стався вибух на четвертому реакторі Чорнобильської електростанції. 28 років пройшло з того часу, але страшні події згадуються і досі. Місто померло, жодного голосу не чути – забута радіаційна зона.

25 квітня бібліотекарі Халявинської сільської бібліотеки Ліна Коноваленко та Наталія Мацько провели вечір скорботи «Чи знаєш ти, світе, як сиво ридає полин?». Серед запрошених – ліквідатори аварії на ЧАЕС, що проживають у Халявині. Учні старших класів зачитали сумні вірші під музику Шопена. Серед присутніх ліквідаторів були також і переселенці, кожен мав що розповісти. На столі горіла свічка пам’яті загиблим ліквідаторам. Також висів стенд з фотографіями чорнобильців. Бібліотекарі представили розгорнуту книжкову виставку «Чорнобиль – трагедія, пам'ять, біль». Присутні гості вшанували загиблих хвилиною мовчання.

25 квітня в приміщенні Павлівської бібліотеки за участі Павлівської, Новоселівської та Киселівської сільських бібліотек відбулась експозиція – реквієм «І пахне ядуче трава полинова». Бібліотекарі виконали тематичні музичні композиції. Були присутні три учасники чорнобильської трагедії та школярі. Бібліотекарі вітали ліквідаторів короваєм та квітами. Перед сценою була оформлена книжкова виставка «Полин – зоря, що обпалила світ». На столі стояла запалена свічка, загиблих вшанували хвилиною мовчання.

26 квітня Наталія Потапенко – бібліотекар Рівнопільської сільської бібліотеки провела годину скорботи «Чорнобильське прокляття над землею», присвятивши її тим, хто загинув, рятуючи нас від радіаційного лиха та вшановуючи тих, хто зміг повернутися живим.

Людмила Євгеніївна, бібліотекар Мохнатинської сільської бібліотеки 26 квітня разом із школою провели годину скорботи «Чорнобильська трагедія на кольоровій землі». На щастя в селі немає Чорнобильців, але про цю страшну трагедію розповіли дітям вчитель історії, бібліотекар та безпосередньо слово мали самі учні школи. Вони зачитували вірші, та сумні прозаїчні рядки. Загиблих вшанували хвилиною мовчання.

За інформацією районної ЦБС