back

26 березня 2014

ЗВІТ

сільської голови на загальних зборах громадян

Шестовицької територіальної громади 25 березня 2014 року

Шановні присутні !

Відповідно до пункту 6 статті 42 Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні» сільський голова щорічно звітує про свою роботу за минулий рік.

Звіт сільського голови –це не тільки аналіз діяльності за звітний період,а й разом з тим-визначення основних напрямків у подальшій роботі. Робота сільського голови досить багатогранна,не нормується ні часом ні об»ємом,тож постійно відчуваєш відповідальність перед тими,хто висловив довіру.Хоча рівень відповідальності залежить не від займаної посади,а від людини,від її ставлення до своїх обов»язків. Результат своєї роботи не завжди видно одразу. Іноді доводиться докласти дуже багато зусиль для вирішення здавалося незначної проблеми. Буває й таке,коли,на жаль,неможливо вирішити якусь проблему з певних причин,які від мене особисто не залежать.

Як правило це брак коштів, ,адже конкретні справи потребують фінансового забезпечення.

Свою діяльність сільська рада здійснює відповідно до Конституції України,законів України,Указів Президента України, розпоряджень голови облдержадміністрації та райдержадміністрації Регламенту та перспективного плану роботи відповідно до вимог ст..45 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

За звітний період проведено 6 сесій та 14 засідань виконкому на яких розглядалися питання ,які життєво необхідні для забезпечення нормальних умов проживання.

На території сільської ради зареєстровано -550 чол. На територіїс/р - 432 домогосподарства, постійно проживають 236 домогосподарствах . За 2013 рік введено в експлуатацію -2 житлові будинки.

Демографічна ситуація в край незадовільна за 2013 рік проведено реєстрацію народження чотирьох дітей ,а померло 28 чоловік. Проведено нотаріальних дій- 55 видано 80 довіренністей прирівняних до нотаріальних.дій ,видано різних довідок - 400 ,побувало на особистому прийомї громадян- 102 чоловіки .

Основна увага в роботі Шестовицької сільської ради протягом 2013 року була спрямована на пошук шляхів покращання роботи сільської ради,тісну співпрацю як з вищими органами державної виконавчої влади,так і з керівниками установ,розташованими на території сільської ради,на ефективне використання фінансових та матеріальних ресурсів.

Особливе місце в роботі сільської ради займає формування та виконання бюджету сільської ради. Система розподілу коштів у бюджетній сфері на сьогодні не гарантує фінансового забезпечення діяльності місцевого самоврядування на рівні необхідному для виконання як власних,так і делегованих повноважень,не дає змоги ефективно вирішувати соціальні питання громади в повному обсязі.

В бюджеті сільської ради з 2011 року плануються видатки розвитку.

Вони з»явилися за рахунок надходжень єдиного податку,який платять підприємці,що працюють на спрощеній системі оподаткування.

Звичайно цих коштів мало,але їх можна використати на капітальні ремонти,реконструкції опалення приміщень бюджетних установ сільської ради.

Мрія кожного сільського голови,щоб громада була самодостатньою і людям працювалося й жилося добре.

Першочерговим і основним завданням виконкому сільської ради було виконання доходної частини бюджету сільської ради. та виконання програми соціально-економічного розвитку територіальної громади. Що можна сказати за виконання бюджету сільськоі ради? Було важко в зв»язку з недостачею бюджетних призначень,не своєчасною проплатою через казначейство.

За підсумками роботи січня-грудня 2013 року до загального фонду місцевого бюджету сільської ради надійшло 118612 грн при плані 116015 грн,що більше на 2597 грн і становить 102.24% Податок на доходи фізичних осіб затверджено в сумі 90926 грн,фактично отримано 85561 грн,що становить94,1%,недовиконання склало 5,9%. Плата за землю затверджено в сумі 16811 грн,фактично надійшло 21750 грн,що більше плану на 4939 грн і становить 129,38%. Місцеві податки і збори було затверджено в сумі 21065 грн,фактично за рік надійшло 2434 грн,що становить 115,04%

На 2601 грн перевиконано надходження від сільськогосподарського податку,так план було затверджено в сумі 1220 грн,фактично надійшло 3821грн. кошти надійшли від ФГ «Лан» в сумі 356 грн,та ТОВ Агрофірма «Іванівна АГ»-3456 грн. В 2013 році планувалося отримати адмінштрафів в сумі 51 грн,фактично отримали 1037 грн. Держмито було заплановано в сумі 10 грн,фактично отримали -22 грн.

По спеціальному фонду

По спеціальному фонду сільської ради доходи на 2013рік.затверджено в сумі 104378 грн,фактично надійшло за рік 127046 грн,що становить 117.2% Єдиний податок було затверджено в сумі 24510 грн,фактично отримали 27257 грн. Основними платниками єдиного податку в минулому році були ПП «Агротергсервіс» -12478 грн. ФОП Козлов М.М.-3010 грн,Шило А.В.-2523 грн,Мекшун С.П. -2681 грн,Лебедев О.М.-2867 грн,Голивець Н.І.-2387 грн,Кушніренко О.А.-1309 грн.

Власні надходження було затверджено в сумі 2068 грн,за 12 місяців поточного року надійшло 2364 грн,що становить 114,3%

Цільовий фонд сільської ради було затверджено в сумі 84300 грн,фактично отримали 97336 грн

Видатки з сільського бюджету здійснюються згідно затверджених кошторисів із внесеними змінами.

Завдяки підтримці райдержадміністрації у 2013 році своєчасно була виплачена заробітна плата працівникам бюджетної сфери,вчасно розрахувалися за комунальні послуги.

На жаль на протязі останніх років видатки на утримання бюджетних установ плануються лише з урахуванням забезпеченості захищених статтей,що не дає можливості утримувати матеріально-технічну базу закладів ,розвивати соціальну сферу,проводити роботи по благоустрою населених пунктів,а саме бюджет територіальної громади має бути джерелом фінансування переважної більшості соціальних програм.

Тому і необхідно ще і ще шукати виходи із ситуації,аби наповнити сільський бюджет і поправити соціальну ситуацію на території ради в кращий бік; а це створення нових робочих місць і належне впорядкування земельних відносин,адже не секрет,що наші господарюючі суб»єкти не дуже поспішають оформити земельні відносини і сплачувати відповідні кошти до бюджету сільської ради.

Брак коштів сприяє накопиченню проблем,які потребують термінового роз»язання- а це ремонт доріг,парканів ,будівництво артезіанської свердловини і вуличне освітлення. Але радує те,що деякі проблеми у нас почали вирішуватися частково,або вже вирішені. Головне я вважаю треба розумно і зважено підходити до будь-якої проблеми,всім нам.

Важливим напрямком в забезпеченні виконання програми соціально-економічного розвитку територіальної громади є ефективна робота сільськогосподарської галузі.хоча ефективності в їх діяльності на користь громади є великі сумніви.

У сільськогосподарській галузі на території с/ради функціонує фермерське господарство,Лан приватний підприємець Матвійчук,який орендує земельні паї наших громадян,агрофірма «Іванівна АГ»,яка також оредує земельні паї громадян.На протязі 2012-13 року Агрофірма проводила роботу по заключенню договору на не витребувані паї,після реєстрації даного договору кошти мають надходити до бюджету сільської ради .І уже сьогодні ця робота зроблена,договір зареєстрований і до бюджету сільської ради надходять кошти в сумі 5000 грн-щомісячно,що є значною добавкою до бюджету .

Всі господарюючі суб»екти повинні врегулювати земельні відносини і сплачувати відповідні кошти до бюджету с/ради. Люди отримують орендну плату за паї,а прибутковий податок повинен сплачуватися в бюджет,але на жаль крім Агрофірми жодне агро формування не сплатило до бюджету коштів В даний час село поставлено в такі умови,що про своє виживання кожна сім»я мае опікуватися самостійно. Є сім»ї,які обробляють по гектару і більше землі,утримують по 2-3 корови( всього в господарствах утримується-156 г ВРХ в т.ч.корів-114,коні-26 , тракторів -31,комбайнів -6. Здійснюється на території населеного пункту і заготівельна діяльність.

ВАТ «Чернігівський молокозавод»проводить роботу по закупівлі у населення молока,хоча ціна не відповідає ринковим цінам .але люди змушені здавати на молокозавод,а хто молодший та має змогу то возить молоко на ринок

Головним завданням сільської ради залишається соціальний захист населення. Сільська рада робила все можливе для того, щоб в якійсь мірі сприяти соціальній справедливості. та надати населенню можливість покращити своє життя

На території с/ради проживає 5 інвалідів ВВв,1 інвалід МВС ,1 афганець 1 ліквідатори аварії на ЧАЕС , проживае 30 одиноких громадян,які обслуговуються соціальними працівниками та чотири багатодітні родини На території сільської ради працює три соціальні працівники Які надають допомогу одиноким престарілим громадянам.Також зараз по лінія Червоного Хреста працює медична сестра,Яка виконує призначення лікаря та надае допомогу пільговим категоріям громадян

Виконком сільської ради надає постійну допомогу у оформленні субсидій на тверде паливо та природний газ. Громадяни,які опалюють будинки твердим паливом, і згідно розрахунків мали право на отримання субсидії, отримали адресну грошову допомогу для придбання брикету та дров За сприяння Анатолія Миколайовича для зручності населення в листопаді місяці працівники управління соц.захисту населення з відділу субсидії приймали всіх бажаючих для оформлення субсидії на природний газ в сільській раді

Багатодітним родинам А їх проживає на території чотири постійно надається допомога у оформленні документів на адресну допомогу. Постійна увага з боку виконкому сільської ради приділяється інвалідам ВВв,учасникам бойових дій. Проводилися святкові заходи з нагоди 68-річниці Перемоги у ВВв та з нагоди чергової річниці з дня визволення Чернігівщини від фашистських загарбників, для ветеранів проводилися святкові концерти.

Надаються ритуальні послуги через реалізацію домовин і хрестів, вінків,

Працює пункт штучного запліднення тварин.Фермерське господарство “Лан” надає послуги по помолу зерна для населення.Також наші люди можуть придбати зерно для худоби

Постійно проводиться роз”яснювальна робота щодо необхідності виготовлення Державних актів на присадибні ділянки та на земельні частки / паї/.

На території Шестовицької громади функціонують Будинок культури,бібліотека,поштове відділення,АТС на 150 номерів,два магазини приватних підприємців,неповна середня школа,фельдшерський пункт.

Всі підприємства ,які працюють на території ради повністю забезпечені кадрами ,працюють на повний робочий день./крім поштового відділення/

В Будинку культури працює директор і художній керівник,робота яких направлена на проведення культурно –мистецьких заходів,присвячених Державним та народним святам..Колектив бере участь у районних оглядах художньої самодіяльності .В вересні місяці колектив приймав участь у проведенні літературно-мистецького заходу Седнівська осінь та день Чернігівського району. Вже майже стало доброю традицією,коли на свята до нас приїжджають з концертами учасники художньої самодіяльності с.Вертіївка Ніжинського району. Наш колектив теж запрошували в гості з концертом в с.Вертіївку.

Поштове відділення працює на неповний робочий день,надає ряд послуг населенню,-це прийом коштів за комунальні послуги.доставка пенсіі,товарів першої необхідності,доставка періодичних видань. За минулий рік виплачено 2.400.00 тис.грн. пенсії та соціальних виплат,реалізовано товарів на суму 70 тис.грн.,підписано періодичних видань 1100 екземплярів.Як бачимо робота поштовим відділенням проводиться велика і всім потрібна..І тому наша з Вами задача сприяти роботі поштового відділення.

Коротко зупинюся на кадровому забезпеченні сільської ради. Досить часто в роботі ради і виконкому виникають правові питання,що потребують фахового вирішення. Проте в сільській раді не має ні юриста,ні землевпорядника. А земельні питання на цей час дуже актуальні. Вимоги держави до сільських голів з кожним роком зростають для більш грамотного вирішення актуальних питань в сільській раді нема відповідних спеціалістів..Багато часу займає підготовка різних документів,інформацій. З кожним роком їх кількість зростає. Крім того за відсутності землевпорядника втрачаємо кошти по сплаті за землю. Торгівельне обслуговування на території сільської ради у 2013 році здійснювали 2 приватні підприємці Працюють два магазини.Скарг на роботу торгівлі в сільську раду не надходило.В магазини своєчасно завозяться товари першої необхідності,жителі села кожного дня можуть купити свіжий хліб.

Два дні на неділю працює виїзна торгівля,як промисловими так і продовольчими товарами. Що створює певну конкуренцію і дає змогу купити дешевші товари,

В структуру лікувально-профілактичних закладів населеного пункту входить фельдшерський пункт ,який на сьогоднішній день не забезпечений медичним працівником. Уже з листопада місяця спеціаліст перейшов на роботу в ішне місце І тому наші люди своєчасно не можуть отримати мед.допомогу,придбати ліки ,

В Шестовицькій загально-освітній школі 1-11 ступенів, у 2013-2014 рр навчається 21 учень..Учні навчаються в одному приміщенні в одну зміну,в школі тепло,школа забезпечена паливом,працює буфет,де молодші учні отримують безкоштовно печиво,чай,соки, цитрусові на суму 4.00в 2013,а уже з нового року отримують на 6.30 грн за рахунок коштів державного бюджетку,.Педагогічними кадрами, підручниками школа забезпечена повністю.

На території сільської ради працює АТС на 150 номерів,також люди отримали можливість скористатися послугами Інтертелекому,зараз у нас функціонує до 20 таких точок.

Транспортне сполучення , а це шість рейсів на добу здійснюють приватний підприємець Пєтухов та підприємство автопарку “Пассервіс”. У перевезенні пасажирів бувають незручності,а саме: несвоєчасне прибуття автобуса.або автобуси,які не можуть надати доброякісні послуги це –“Пази» Перевезення пільгових категорій населення викликає великі проблеми,всі ми пам»ятаємо ,що в літній період 2013 року автобуси відправлялися від зупинки Воровського і це викликало певні невдоволення, люди не мали можливості на зупинці відпочити посидіти,сховатися від дощу. Пільгові категорії населення, починючи з листопада місяця 2012р перевозяться один день. Автобуси постійно перегружені, дуже багато людей їде на роботу і з роботи,люди їдуть в справах,скоро почнеться робота на присадибних ділянках ,буде їхати багато міського населення і тому будемо піднімати питання перед керівництвом автопарку про заміну марки автобуса.

Підприємство «Пас сервіс» також долучається до проблем громади І тому для поїздки на районне свято у Седнів було виділено транспорт за 50% від вартості такої послуги.

На балансі сільської ради знаходяться артезіанські свердловини та водомережа.

Скарги на забезпечення водою постійно надходять в сільську раду в період спеки в літні місяці.,коли водяні насоси не встигають качати вод

Звісно ,що дуже багато людей не маючи лічильників використовують воду для поливу присадибних ділянок , і жоден не замислився над тим,що поливаючи присадибні ділянки використовує води набагато більше,ніж за її заплатив. Важко зараз утримувати воду,по простій причині,сільська рада не є суб»єктом по наданню послуг з водопостачання,і тому всі контролюючі організації приїжджають і розказують,що ми все робимо незаконно і притягують нас до адміністративної відповідальності у вигляді накладання штрафів. Воду треба терміново передати з балансу сільської ради організації яка має відповідну ліцензію. Але не зважаючи на всі труднощі сільська рада робить все можливе,щоб скважини працювали і надавали якісну воду.

Так у травні місяці було замінено 32 м труб від скважини до Башні,придбали новий насос,замінили його,придбали труби на вул.. Шевченка та Чернігівську ,своїми силами їх замінили Якщо виходить з ладу водяний насос і його треба міняти то сам Британ В.М. його не замінить,тому треба всім приймати посильну участь. Зараз заміна насоса ПМК -59 коштує 5 .0 тис.грн.

На протязі 2013 року проводилася робота по виготовленню проектної документації по будівництву артезіанської свердловини. Проектна документація виготовлена,гроші проплачені частково в сумі 20000 грн а майже 9тис є кредиторською заборгованістю. Сьогодні хочеться сказати велике спасибі депутату обласної ради Стрільцю М.І.,який виділив здепутатського фонду 20000 грн для проектно кошторисної документації на артезіанську свердловину,також у 2013 році проводилася робота по встановленню лічильників на воду на скважинах. Лічильники були придбанні та встановленні у липні місяці

В питанні благоустрою є багато проблем.Одна з них косіння бурянів біля дворів городів,господарських дворів,підприємств.

Інколи дивуєшся людській байдужості до санітарного стану біля двору,городу.

Можна зрозуміти одиноку людину,яка немае можливості навести лад, По декілька разів доводиться нагадувати про скошення бур»янів,або шукати людину,яка за певну плату може навести лад по селу Також у нас в селі багато є будинків,власники ,яких не проживають на території,огорожа повалена,бур»яни вище огорожі. Зверталися ми до дільничого інспектора,шукали власників у інших населених пунктах,але результату ми не отримали

На протязі 2013 року виконкомом сільської ради проводилась робота по благоустрою населеного пункту, кладовища, ліквідації стихійних сміттєзвалищ , наведенню порядку на сміттєзвалищі. Вивезення сміття з кладовища. Було залучено підводи , трактори ,організовано суботник ,але на суботник прийшли працівники с/ради,культури,медицини,соц.працівники і педагогічний колектив.і більше нікому не було діла.

Проводилися весняний і осінній місячники по благоустрою населеного пункту. Але я хочу сказати ,що в даному напрямку у нас дуже багато роботи, адже ми самі не хочемо жити в чистому населеному пункті, кидаємо сміття де кому заманеться і не розуміємо, що після нас треба наводити порядок, а це коштує значні кошти. Скільки разів ми піднімали питання про те, що біля кладовища не можна викидати сміття, не можна возити на луг і на територію колишньої ферми.в силосні ями і на територію колишньої конюшні.

На сміттезвалищі люди викидають сміття де кому заманеться,а якби всі привозили і клали його в порядок,то кожен рік і не потрібно було б його підгрібати і платити такі кошти,З квітня місяця і по грудень включно проводився централізований вивіз сміття трактором. В основному люди задоволені такою послугою. Сьогодні мені хочеться від імені всієї громади подякувати усім хто приймав участь у наведенні порядку на кладовищі Смітити на кладовищі всі можуть,а наводити лад – ні.

Також мені хочеться зупинитися на тому,як ми працює по питанню розчищення вулиць від снігу- це є одна з болючих тем для мене,як керівника громади,адже всі ми знаємо,для того ,щоб зробити дану роботу потрібно мати техніку,топливо і гроші-а це не завжди є. Звертаємося до всїх керівників агро формувань і просимо допомоги,і от уже на протязі двох років Агрофірма Іванівна АГ надає нам техніку для розчистки снігу безкоштовно за що їм від імені громади велике спасибі.

Під постійним контролем сільської ради знаходяться місця поховання воїнів-визволителів.В травні місяці зроблено косметичний ремонт обеліску Слави, пам”ятників загиблим воїнам у роки ВВВ.

Незадовільною є робота виконкому сільської ради та дільничого інспектора по попередженню злочинності та дотриманню правопорядку,крадіжок особистого майна громадян,. Процвітає в селі самогоноваріння та його збут.

Я думаю докладніше з питань законності та правопорядку скаже дільничий інспектор

У звітному періоді спільними зусиллями вдалося домогтися певних зрушень у соціально-економічній сфері,але на сьогодні проблем набагато більше ніж успіхів. Названі мною та інші важливі питання забезпечення життєдіяльності громади і надалі будуть знаходитися в центрі нашої уваги.

Програмою соціально-економічного розвитку територіальної громади на 2014 рік передбачаються такі основні заходи:

- проведення ямкового ремонту вулиць з твердим покриттям

- грейдерування та підсипка вулиці Шевченка,Чернігівської

- проведення роботи по відновленню вуличного освітлення.

Шановні присутні, я зупинилася на всіх питаннях над якими працював виконком сільської ради на протязі року,Я щиро вдячна за проведену спільними зусиллями роботу депутатам сільської ради,керівникам сільгосппідприємств,закладів та установ,тим жителям,які розуміють і підтримують нас не словами,а конкретними справами. Для мене,як керівника найголовніша мета-добробут кожної людини,кожної сім»ї і нашої громади. І хочу,щов всі роботи у нас робилися дружно,громадою. Адже кожен житель громади хоче мати належний рівень життя,відповідні блага,яких держава поки що нам не гарантує належним фінансуванням. Тому й вимушена сільська рада звертатися за допомогою до членів громади,керівників сільгосппідприємств та приватних підприємців.

І на закінчення хочеться сказати,що у звіті висвітлено дуже багато проблем територіальної громади, Але,я думаю,не зважаючи на нелегкий час,лише спільними зусиллями,злагодженими діями виконавчої влади,органів місцевого самоврядування,керівників агро формувань,установ,депутатів всіх рівнів та всіх членів громади можна вирішити всі нагальні проблеми нашої територіальної громади

Електронна презентація до звіту голови