back

25 лютого 2014

Звіт сільського голови Редьківської сільської ради

про проведену роботу в 2013 році.

Шановні односельці !

Закінчився 2013 рік - рік наповнений подіями, святами та проблемами сьогодення.

Ми зібралися сьогодні разом з Вами , щоб підвести підсумки роботи за минулий 2013 рік і намітити план роботи на 2014 рік.

Спільно з виконкомом сільської ради, депутатами сільської ради спрямовуємо свої зусилля на виконання радою своїх повноважень, на пошук методів і підходів до розв'язання назрілих, гострих, життєвих питань. У практичній діяльності увагу приділяю сесійній роботі, яка складається з пленарних засідань, а також засідань постійних комісій. При всіх складнощах сучасного життя сільська рада цілеспрямовано проводить свою роботу по удосконаленню форм координації діяльності виконавчого комітету.

В 2013 році проведено 6 сесій сільської ради, 13 засідань виконкому сільської ради на яких розглянуто понад 160 питань і прийнято відповідно стільки ж рішень. Розглядалися питання благоустрою, медичного, культурного, торгового обслуговування населення, про безпеку життєдіяльності, питання сільського бюджету, земельні питання, питання оформлення права власності на житлові будинки, та інші питання, які потребували вирішення. Прийнято до розгляду та виконання 38 розпоряджень та рішень голів Чернігівської райдержадміністрації та ради, вчинено 211 нотаріальна дія, проведено 11 державних реєстрацій актів цивільного стану, видано громадянам понад 400 довідок різноманітного характеру . У виконкомі сільської ради здійснюється контроль за власними рішеннями та документами вищестоячих організацій. Інформація про хід виконання документів, які перебувають на контролі надається до відділів райдержадміністрації у встановлені терміни.

Виконуючи Указ Президента України щодо забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення, виконкомом розглянуто 565 звернень громадян, які були розглянуто на місці. Як правило всі звернення я читаю особисто, веду прийом громадян щоденно, незважаючи на встановлений графік . Переймаюсь проблемами виборців громади , все роблю для того, аби позитивно вирішити порушені проблеми.

В межах повноважень визначених Конституцією та законами України , робота сільського голови , виконавчого комітету , депутатського корпусу була спрямована на реалізацію поставлених завдань визначених Президентом України та Урядом, на закріплення досягнутих у минулому позитивних позицій , пошуку шляхів покращення роботи сільської ради, наповнення бюджету , тісну співпрацю з керівниками установ та організацій, розташованих на території сільської ради., на ефективне використання фінансових та матеріальних ресурсів, на забезпечення інтересів територіальної громади у всіх сферах життя. У своїй роботі, я як сільський голова керуюсь Конституцією України, Законом України „Про місцеве самоврядування в Україні", Правилами благоустрою населених пунктів сільської ради, Земельним кодексом, та іншими законодавчими актами.

Станом на 01 січня 2014 року на території сільської ради налічується 181 житловий будинок та 5 квартир, із них 172 двори житлові. На території сільської ради на 01 січня проживає 503 чоловіки ( зареєстрованих 416 ), в особистих господарствах населення утримується 34 голови великої рогатої худоби, із них 26 корів, 78 свиней та один кінь. На території села налічується 12 тракторів, із них 8 міні-тракторів, 1 вантажний автомобіль, та 2 зернозбиральні комбайни.

За 2013 рік народилося 3 дітей та померло 10 чоловік . На протязі року до села прибуло 33 особи , тобто в порівнянні з минулим роком населення села збільшилось за рахунок міграції.

Згідно чинного законодавства я, як сільський голова, звітую про свою роботу, роботу депутатського корпусу та виконавчого комітету по виконанню Програми соціально-економічного розвитку сільської ради за 2013 рік та про завдання на 2014 рік

Вважаю, що в минулому році спільними зусиллями було досягнуто певних успіхів у соціально-економічному розвитку територіальної громади .

Основні напрямки діяльності сільської ради у минулому році були визначені Програмою соціально-економічного розвитку територіальної громади – головним документом, виконання якого має пряму і безпосередню дію на підвищення рівня добробуту жителів нашого села. Основні завдання Програми соціально-економічного розвитку територіальної громади за 2013 рік в цілому виконані, але здобутки, які маємо бажано мати кращі.

Одним найважливішим завданням сільської ради є робота по наповненню місцевого бюджету, адже коли є кошти, тоді розвивається громада. Над наповненням бюджету сільська рада працювала постійно. На жаль бюджет сільської ради дотаційний. Вільних коштів не було. Система розподілу коштів у бюджетній сфері не гарантує фінансового забезпечення діяльності місцевого самоврядування на рівні необхідному для виконання як власних, так і делегованих повноважень, не дає змоги ефективно вирішувати соціальні питання громади. Брак коштів сприяє накопиченню проблем, які потребують термінового розв’язання До бюджету сільської ради за 2013 рік надійшло коштів 272973 грн ,в т.ч. дотація держави 148888 грн, до спеціального фонду 49535 грн. , субвенція на проведення ремонту доріг 17147 грн, Кошти які складають основний прибуток сільського бюджету є прибутковий податок з фізичних осіб 50060 грн.

Головне завдання – збільшувати прибуткову частину сільського бюджету, адже маючи кошти можна хоча б частково виконувати завдання Програми соціально - економічного розвитку. Видатки із сільського бюджету здійснювалися згідно затверджених кошторисів із внесеними змінами. Здійснювалася виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ, проводились розрахунки за комунальні послуги. але видатки бюджетних установ плануються з урахуванням забезпеченості захищених статей, що не дає можливості утримувати матеріально-технічну базу соцкультзакладів, розвивати соціальну сферу, проводити роботи по благоустрою. Поповнення бюджету а значить і вирішення соціальних питань громадян села може дати нам певні законні дії з будівлями пождепо, та недобудованою котельнею. Маю наміри на виготовлення документації на землю під пождепо, а недобудовану котельню можна продати або передати під розібрання. Для цього вже зроблений перший крок, щоб взяти на баланс дану будівлю і далі вирішувати що з нею робити.

Земельне питання на сьогоднішній день для нашого населеного пункту залишається актуальним. Сільська рада відповідно до Закону України „ Про місцеве самоврядування в Україні „ та ст..12 Земельного кодексу України виконувала повноваження у сфері регулювання земельних відносин та охорони навколишнього середовища. на жаль у сільської ради відсутній землевпорядник. А це впливає на процес проведення інвентаризації землі, а як наслідок визначення земель пустуючи та виділення їх громадянам, які потребують земельних ділянок. Але незважаючи на цю проблему на протязі 2013 року сільською радою надано три дозволи на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок, дев’ять дозволів на виготовлення технічної документації на земельні ділянки та затверджено шість технічних документацій, які є підставою для оформлення Державного акту на земельну ділянку: Значна робота проведена по встановленню місця розташування садівничого товариства «Калинка», яке як виявилось знаходиться на території нашої сільської ради. А це дає нам можливість поповнити на сільський бюджет хоч і не на велику суму 1800 грн на рік. Наприкінці року заключено договір на оренду земельної ділянки¸ яку надано ФОП Ващенку М.П. для обслуговування магазину та встановлено орендну плату за надану ділянку в сумі 3 188 грн. Залишилося проконтролювати процес реєстрації договору оренди в реєстраційній службі, і кошти за оренду земельної ділянки будуть надходити до сільського бюджету.

В попередні роки проведено нормативну грошову оцінку землі. На 2013 рік було затверджено плату за землю в розмірах : житловий фонд за 1 га - 111,48 грн, с/г угіддя – рілля – 2,32 грн за 1 га багаторічні насадження – 0,57 грн за 1 га.

За 2013 рік до бюджету сільської ради надійшло плати за землю від фізичних осіб 1739 грн, від Чернігівського РЕМ 1499 грн. Ставки земельного податку на 2014 рік залишились без змін.

На території сільської ради розташовані такі об’єкти соціальної інфраструктури : Редьківський навчально-виховний комплекс, лікарська амбулаторія ЗПСМ, клуб-бібліотека, відділення зв’язку, магазин ФОП Ващенка М.П. та сільська рада.

Редьківський навчально-виховний комплекс на території сільської ради в який входять загальноосвітня школа 1-111 ст. та дитячий садок. На даний час в школі навчається 107 учнів, в дитячому садку працює дві групи, які відвідує 37 діток. В 2013 році першокласників 21 чоловік.Спільними зусиллями в дитячому садку проведено ремонт санвузлів, школі надається підтримка в організації діяльності хореографічного гуртка. Школа та дитсадок забезпечені кадрами, проведено поточні ремонти приміщень. Особлива увага приділяється оздоровленню дітей. При Редьківському НВК було організовано літньо-оздоровчий табір. За літній період оздоровились приблизно 90% дітей.

За сприяння народного депутата України Атрошенка В.А., місцевих ФОП, жителів села на території дитячого садка для всіх дітей села встановлено сучасний дитячий ігровий майданчик. Сільська рада тісно співпрацює з НВК.

Учні та вчителі приймають активну участь в організації та проведенні як державних так і загальноосвітніх свят, проведенні робіт із благоустрою.

Медичне обслуговування населення територіальної громади здійснюють працівники Редьківської амбулаторії ЗПСМ. Щодня звертаються за медичною допомогою жителі громади. На прийомі у лікаря за 2013 рік було 8127 чоловік, це стосується всіх сіл, що обслуговує наша амбулаторія. При медамбулаторії працює аптека, фізкабінет. Медичною амбулаторією проводилась робота по виконанню Постанови Кабінету Міністрів України від 25.04.2012 року № 340 « Про реалізацію пілотного проекту щодо впровадження Державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою», видано населенню села 186 пільгових рецептів.

Спільними зусиллями центральній районній лікарні була надана допомога у заготівлі картоплі та овочів для харчування хворих. Так було заготовлено та передано до ЦРЛ: картоплі – 900 кг, капусти – 78 кг, цибулі - 27 кг, квасолі – 2 кг, гарбузи – 20 кг, буряка – 130 кг, моркви – 60 кг, сухофруктів 2 кг.

Заклад культури – клуб-бібліотека. Проблема даного приміщення в тому, що воно ось уже багато років не опалюється, а тому з кожним роком руйнується. Коштів на відновлення опалення не вистачає. Кошти які надходять від проведення дискотек Наталія Михайлівна направляє на придбання музичної апаратури, технічне оснащення та господарські потреби.. За штатним розписом у клубі-бібліотеці тільки одна одиниця – завідуюча. Тому Наталія Михайлівна тісно співпрацює з НВК та жителями села, активними учасниками художньої самодіяльності. Хочеться подякувати нашому ансамблю „ Полісяночка „ за участь у всіх заходах які проходять на території сільської ради та кожного року приймає участь в районному огляді колективів художньої самодіяльності. Спільними зусиллями сільської ради, завідуючої клубом-бібліотекою, учнів школи та ансамблю художньої самодільності за підтримки підприємця Кириченко О.В. для жінок села був проведений вогник присвячений міжнародному жіночому Дню 8 березня. Сільська рада, учасники художнього ансамблю разом з керівником клубу, депутати сільської ради представляли свою громаду з нагоди 90-річчя району в рамках святкування Всеукраїнського літературно-мистецького свята «Седнівська осінь», за що територіальна громада була нагороджена подякою.

Для дозвілля молоді встановлено більярдний стіл, проводяться дискотеки.

Тривалий час сільська рада знаходилась у пристосованому приміщенні. З осені 2013 року сільська рада знаходиться в своєму приміщенні. Ремонт приміщення зроблено власними силами працівників сільської ради, значну допомогу надавали ФОП Голота В.М. та депутати сільської ради, за що ми їм щиро вдячні.

Сільська рада та виконком направляє свою діяльність на вирішення вимог діючого законодавства. З липня місяця введено Єдиний державний реєстр державної реєстрації актів цивільного стану та запроваджено електронну системи передачі бухгалтерських звітів. З цією метою сільською радою придбано два комп’ютери для секретаря та бухгалтера. Один підключений до Єдиного державного реєстру державної реєстрації актів цивільного стану, секретар пройшов відповідне навчання. Комп’ютери сільської ради так як і весь населений пункт Редьківка підключені до системи Інтернет.

Ділові стосунки склалися між сільською радою та поштовим відділенням. Спільно проводиться робота серед населення щодо передплати періодичних видань. Перед поштовим відділенням було поставлене планове завдання 480 примірників, планове завдання виконано стовідсотково. Населенням передплачено газети „Наш край „ – 90 примірників, „Чернігівський вісник „ – 60 примірників. Ці газети висвітлюють життя нашого району, області і взагалі країни. Поштове відділення займається реалізацією товарів першої необхідності, обслуговуванням пенсіонерів, прийомом комунальних платежів та надає інші нетрадиційні послуги. На адресу працівників поштового відділення Шкурко Л.В. та Шумигай О.М. тільки чути гарні слова, слова подяки за ввічливе обслуговування та порядне відношення.

На території сільської ради працює магазин ФОП Ващенка М.П. Неодноразово були нарікання на не дотримання їм правил санітарії приміщення. Приміщення перебуває в належному стані. Правила торгівлі алкогольними та тютюновими виробами працівниками закладу торгівлі не порушувались. Хлібобулочні вироби завозять щодня ( окрім неділі ).Товари першої необхідності постійно є. На звернення громадян мною була проведена робота з власниками магазину щодо обслуговування та дотримання правил торгівлі. Але побажання для господаря магазину Ващенка М.П. – облаштувати приміщення поряд, яке є у його власності. Виконкомом сільської ради наприкінці року розпочата робота з відкриття на території села другого магазину. Згідно ст.34 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні" виконавчим комітетом сільської ради за участю працівників управління соціального захисту населення здійснюється обстеження матеріально-побутових умов незахищених верств населення і одиноких престарілих громадян, інвалідів війни і праці.

По соціальному захисту населення нарікань немає. На території сільської проживає 14 одиноких громадян, з яких одинадцять одиноких престарілих громадян перебуває на обслуговуванні соціального працівника. Їм своєчасно доставляє продукти харчування, ліки, надає допомогу в оформленні субсидій та проводить ряд інших робіт соціальний працівник Гринь О.І. Нарікань на її роботу до виконкому сільської ради зі сторони підопічних не надходило. Постійно проводиться робота по обстеженню умов проживання інвалідів війни, одиноких престарілих для отримання одноразової матеріальної допомоги. Відповідно до Положення про порядок відшкодування та призначення населенню субсидій на житлово-комунальні послуги, усім, хто звертався, видано довідки для отримання субсидій на житлово-комунальні послуги. Надана допомога у оформленні субсидій 50 сімям. Виконкомом сільської ради здійснювався централізований завіз органічних добрив жителям села за сприяння голови СВК « Полісся « с.Кувечичі. Трьом громадянам села оформлено компенсації за утримання та збереження молодняка ВРХ.

На території сільської ради проживає 6 неповних сімей, 2 багатодітні родини, 1 інвалід ВВв, 15 учасників війни, 46 дітей війни, 2 ліквідатори Чорнобильської аварії. Пільгові категорії населення відповідно чинного законодавства користуються пільгами, в сільській раді всім видаються необхідні документи, консультації для оформлення пільг. На території проживає четверо дітей, які знаходяться під опікою. Ці діти знаходяться під постійним контролем. Порушень закону по відношенню до їх майнових прав немає. Виконкомом сільської ради затверджено заходи по виконанню програми щодо запобігання бездоглядності та безпритульності дітей на території сільської ради. На території сільської ради даної категорії дітей не виявлено. При сільській раді працює фахівець соціальної роботи Чернігівського районного центру соціальних служб сім»ї, дітей та молоді. Робота фахівця з соціальної роботи – це робота з сім»ями в яких проживають діти до 18 років, молодь села до 35 років, діти-сироти, багатодітні, малозабезпечені, неповні сім»ї, одинокі матері, батьки-одинаки, сім»ї в яких проживають діти-інваліди, сім»ї в яких батьки, або один з них інвалід. На території нашої громади, як і в усьому світі, проживають сім»ї які опинилися в складних життєвих обставинах, яким підкинула доля якісь негаразди. Фахівцем з соціальної роботи взято під супровід 3 сім»ї. Фахівець з соціальної роботи надавала різні види консультативної та психологічної допомоги, захищала інтереси сімей в органах державної влади та інших установах

Виконкомом сільської ради проведена роз’яснювальна робота жителям села, котрі до цього часу не мають свідоцтв про право власності на житлові будинки відповідно до вимог чинного законодавства. Перший етап уже пройдено, отримано відповіді від реєстраційної служби. Далі будемо звертатись до судових органів.

На виконання ст.38 Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні « відповідно до Закону України « Про військовий обов’язок і військову службу» виконком сільської ради дане питання двічі на рік розглянув на засіданні виконкому. Забезпечено явки призовників до військомату, на протязі 2013 року до лав Збройних сил України відправлено двох юнаків.

На постійному контролі перебуває питання протипожежної безпеки в особистому секторі громадян. Минулого року пожеж на території ради не зафіксовано. Депутатами сільської ради проводиться профілактично - роз’яснювальна робота серед населення з питань протипожежної безпеки у виборчих округах під особистий підпис дорослого населення. В школі також проводиться відповідна робота серед учнів.

Постійно проводиться робота щодо забезпечення законності та правопорядку, законних інтересів громадян. Виконком сільської ради співпрацює з органами внутрішніх справ, прокуратури, юстиції, суду. Криміногенну ситуацію на території сільської ради можна вважати задовільною.

З 2009 року введені громадські роботи за порушення правил дорожнього руху. Суд накладає на винних не штраф, а покарання у вигляді громадських робіт, і ці роботи засуджені повинні відбувати на території сільської ради де вони зареєстровані чи проживають. За минулий рік таких правопорушників було двоє. За їх участі було проведено обкошування узбіччя доріг, наведено порядок на сільському кладовищі, проведено роботи по наведенню належного санітарного стану в лісосмузі впродовж дороги Чернігів-Любеч, здійснювався ремонт приміщення сільської ради, тощо.

На протязі 2013 року постійно підтримувався належний порядок на прилеглих територіях в установах розташованих на території сільської ради, регулярно проводились „ санітарні дні” по наведенню порядку та благоустрою, по необхідності проводилось обкошування узбіччя доріг, території сільського кладовища. На протязі 2013 року проводився централізований вивіз сміття з території села ( 7 машин ). Фінансові витрати були б економнішими , якби було реалізовано наше побажання на придбання мусорної машини для прилеглих до Чернігова сіл. На протязі року було забезпечено вчасне розчищення вулиць населеного пункту від снігу. На автобусних зупинках встановлено дерев’яні ящики для сміття. В минулому році до виконкому сільської ради і до мене особисто були звернення громадян щодо встановлення лавочок на автобусній зупинці на трасі. Цю роботу ми провели, встановили так звані колодки на зупинці, але на превеликий жаль дві з них уже «поцупили «.

Робота по благоустрою населеного пункту була оцінена комісією при райдержадміністрації, і наша сільська рада отримала диплом за активну участь в проведенні благоустрою, озеленення та поліпшення санітарного стану сіл та селищ району.

Проводились роботи по відновленню вуличного освітлення, але розпочата робота на жаль не доведена до кінця із - за незалежних від нас обставин.

Болюче питання – це благоустрій кладовище. Наше кладовище, то наша совість. В минулому році спільними зусиллями всіх членів виконкому, депутатів сільської ради, працівників установ та жителів села ліквідовано дерева та повністю розчищено територію кладовища від порослі. Виконкомом було проведено організаційні заходи щодо заміни хреста на сільському кладовищі. Всі бачили новий хрест встановлено, але із-за погодних умов постамент не встигли обкласти плиткою. Всі матеріали закуплені, і ця робота буде проведена з настанням тепла. В 2013 році як і в попередньому, значна увага приділялася водопостачанню та водовідведенню на території населеного пункту. Всі Ви знаєте що цією справою займається ФОП Голота В.М. За час його роботи дало можливість поповнити бюджет розвитку сільської ради , покращити роботу з ремонту водопровідної мережі. За 2013 рік відремонтовано 9 поривів, із них три в селі Кошівка. За рахунок бюджету розвитку придбано лічильники на свердловину на суму 10278 грн та шість запірних арматур, з яких чотири вже встановлено на водогоні. За час роботи Голота В.М. проведено обстеження водопровідної мережі і виготовлена документація по енергоаудиту системи водопостачання, отримана ліцензія на проведення відповідних робіт, на свердловині встановлено лічильники води. Кошти від населення всі ідуть на ремонт та сплату податків. Перед ФОП та мною, як сільським головою стоїть завдання в найближчий час встановити лічильник води на водогін села Кошівка, що дасть змогу контролювати розрахунки за спожиту воду.

Рішенням 24 сесії сільської ради від 04.07.2013 затверджено ставку за полив присадибної ділянки, для споживачів, які не мають засобів обліку з розрахунку 5л на 1 м.кв. присадибної ділянки виходячи з 90 днів на рік ( травень – липень ) в сумі 128 грн.25 коп на місяць.

Протягом року налагоджувалася робота із районними електромережами Проведено ремонт електротрансформатора, на центральній електрощитовій було проведено заміну силових пакетників. Залишилась не вирішена проблема чотирьох ліхтарів які вийшли з ладу, і причина що вони не горять невідома. Над цим будемо працювати в цьому році.

Проблем у нашому селі чимало, але програмою соціально-економічного розвитку села на 2014 рік намічені найголовніші, їх вирішення передбачає зменшення існуючих :

- плануємо завершити освітлення вулиць, а саме частина вулиці Редьківська; придбавши кабель та 2 світильники ;

- провести необхідні підготовчі роботи щодо виставлення недобудованого приміщення котельні на продаж;

- виготовлення технічної документації, свідоцтва про право власності на будівлю пождепо, виготовлення державного акту на земельну ділянку під будівлею пождепо та територію для обслуговування будівлі з метою здачі в оренду чи продажу;

- надання допомоги жителям села в отриманні свідоцтв на право власності на житлові будинку через судові органи ;

- облаштувати клумби перед сільською радою та клубом ;

- проконтролювати процес реєстрації договору оренди земельної ділянки ФОП Ващенок М.П. в реєстраційній службі для поповнення місцевого бюджету за оренду земельної ділянки ;

- провести ремонт доріг з твердим покриттям по селу ;

- придбати автобусну зупинку, яку встановити в центрі села ;

- забезпечити розчищення вулиць села від снігу, вивіз сміття з території населеного пункту;

- продовжити роботи по встановленню запірної арматури по водогону села, в кінці вулиця Любецька спільно з ФОП Голота В.М. придбати та встановити лічильник води на водогін с.Кошівка для контролю споживання та оплати за спожиту воду;

- придбати нову вивіску с.Редьківка

- сприяти відкриттю другого магазину на території сільської ради.

Хочу відмітити, що для вирішення деяких питань треба бажання всіх – зробити наше село кращим.

Шановні односельці ! Я щиро вдячна за проведену спільними зусиллями роботу в нашій територіальній громаді. Сільська рада покладає надію на Вашу підтримку і допомогу у виконанні намічених завдань та планів. Оцінюючи досягнуте, знаючи проблеми , будемо активно вести пошук шляхів їх вирішення, щоб забезпечити прискорення позитивних зрушень в економіці і соціальній сфері, спираючись на зростаючий рівень організаторської роботи, конструктивну співпрацю сільської ради, громадян і господарських працівників ,які розташовані на території сільської ради.