back

11 лютого 2014

ЗВІТ СІЛЬСЬКОГО ГОЛОВИ

за проведену роботу у 2013 році по виконанню завдань

по соціально-економічному розвитку

територіальної громади

Сьогодні ми разом з вами, представниками територіальної громади, зібралися, щоб обговорити питання соціально-економічного розвитку населених пунктів сільської ради за минулий рік та спланувати роботу на 2014-й рік. Рік, що минув, був непростим: зроблено чимало, а планів маємо ще більше.

Наша сільська рада – це два населені пункти, в яких проживає 1814 чоловік ( в Анисові – 1395 жителів, в Лукашівці – 419 жителів). Із них: 260 дітей віком до 18 років та 735 пенсіонерів.

Торік народилося 13 немовлят, але ж і померло 46 чоловік. Протягом минулого року в сільській раді зареєстровано 1 шлюб.

На території, підвідомчій сільській раді, розташована низка об”єктів соціальної інфраструктури: дві загальноосвітні школи, 2 бібліотеки, Будинок культури, Анисівська лікарська амбулаторія загальної практики - сімейної медицини та Лукашівський ФП, відділення зв”язку та ощадної каси, 8 закладів торгівлі різних форм власності.

У селах зареєстровані і працюють сільськогосподарські підприємства: ПОП ім.Герасименка, фермерські господарства „Стевія” (директор Стельмах Ю.М.), „Роса” (директор Коробка С.І.) та „Напорівське” (директор Ткаченко Г.М.), підприємство з переробки деревини «Ромсерг» (пилорама). Податки до місцевого бюджету сплачують 44 зареєстровані суб”єкти підприємницької діяльності.

Наші місцеві сільськогосподарські підприємства з кожним роком досягають все більш вагомих результатів. В господарствах оновлюється техніка. Належна увага приділяється розвитку тваринництва, забезпеченню нарощування обсягів виробництва сільськогосподарської продукції. Всі господарства відзначаються фінансовою стабільністю. Стабільною є і штатна чисельність працівників. Керівники господарств порівнюють свої можливості, аналізують ресурси, роблять висновки і крок за кроком відпрацьовують власний почерк господарювання.

Приємно читати в пресі, коли пишуть, що немало коштів вкладено в тваринництво в ФГ «Напорівське», зробивши деяке полегшення праці завдяки придбаним чотирьом установкам італійського виробництва, які до того ж ще й забезпечують чистоту видоєного молока на шляху до охолоджувача.

В сільськогосподарських підприємствах вчасно зібрали урожай колоскових, задискували звільнені поля, підготувалися та посіяли озимі. По-господарськи підходять керівники господарств до обробітку землі, а тому всі поля обробляються. Сільськогосподарськими підприємствами взято в оренду та обробляється 499,58 га землі: ПОП ім. Герасименка орендує 292,82 га землі, ФГ „Роса” – 68,81 га, ФГ „Напорівське” – 137,95 га,.

Станом на 01.01.2014 року укладено 12 договорів оренди земельних ділянок. Але в стадії оформлення знаходяться договори оренди землі на площу ще 543,28 га. На жаль, ця робота триває дуже довго.

Укладено договори оренди земельних ділянок (паїв) з 736 власниками. Середній розмір орендної плати складає 3% від загальної вартості орендованої землі. В 2013 році сільгосппідприємства повністю розрахувалися з орендодавцями. Господарства за оренду землі віддячують людям також оранкою городів, обмолотом зерна, транспортними послугами, забезпечують зерновими.

Всі бажаючі жителі громади забезпечені земельними ділянками в межах норм. На сьогодні 875 селян отримали Державні акти на право власності на землю для ведення особистого селянського господарства та будівництва. Приватизація земельних ділянок громадянами продовжується. Із 74 громадян, які отримали земельні ділянки для будівництва в новому масиві с.Лукашівка, минулого року майже половина з них вже отримали необхідні правовстановлюючі документи. Із 68 забудовників нового масиву с. Анисів правовстановлюючі документи не отримали одиниці.

В минулому році ми отримали технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель с.Лукашівка, на що було витрачено 9356грн. (ріш.поперед.зборів). Таку документацію ми маємо і по с.Анисів. Все це дасть змогу більш вагомо поповнювати сільський бюджет.

77 одноосібників самостійно обробляють земельні частки (паї) на площі 337,75 га. Укладено договори оренди землі з 2 приватними підприємцями, будівлі яких знаходяться на землях несільськогосподарського призначення.

Особливе місце в роботі сільської ради займає питання фінансового стану територіальної громади. Над наповненням бюджету працюємо щодня, адже без грошей всі наші прагнення будуть марними. На жаль, бюджет сільської ради залишається дотаційним. За власні кошти ми не маємо змоги навіть виплачувати заробітну плату нашим працівникам та оплачувати комунальні послуги (для цих потреб держава у 2013 році надала нам 162274 грн. дотацій, завдяки чому ми протягом року жодного разу не брали кредит, на відміну від року 2012-го). Вільних коштів у нас практично немає. Брак грошей сприяє накопиченню проблем, які розв”язати вчасно просто неможливо.

І все ж, протягом минулого року до загального фонду місцевого бюджету надійшло 180631 грн., до спеціального – 181520 грн. Власні доходи загального фонду сільського бюджету виконано на 113%.

Доходну частину бюджету сільської ради формують 27 видів податків, зборів та інших платежів. Кошти з податку з доходів фізичних осіб та від оренди земель запасу і резервного фонду – а це за 2013 рік відповідно 91536 грн. та 66626 грн. – основа нашого бюджету. Маємо також 4216 грн. від плати за місцеві податки і збори, 14908 грн. – за фіксований сільськогосподарський податок, 2951 грн. – за спеціальне використання лісових ресурсів. Єдиний податок, який складає наш бюджет розвитку, надійшов у сумі 111684 грн. Є, звичайно, і інші надходження, які хоч і незначні, але все ж поповнюють наш бюджет.

Незважаючи на труднощі, ми вчасно виплатили заробітну плату 9 працівникам бюджетної сфери за 2013 рік, розрахувалися за комунальні послуги. Але у нас немає можливості на належному рівні утримувати матеріально-технічну базу закладів, розвивати соціальну сферу, проводити роботи по благоустрою населених пунктів. А саме звідси починає формуватися і ставлення людей до влади. Вважаю, що завдячуючи активності та ініціативності депутатів, можна теж багато чого зробити. Не перебільшуючи, скажу, що депутатський корпус сільської ради є міцним. І тому не буду виділяти когось особисто, а подякую за роботу, взаєморозуміння та підтримку всіх 15 депутатів сільської ради. Результатом співпраці з місцевими депутатами – є 7 сесій сільської ради, проведених за рік, та 93 прийнятих протягом звітного періоду рішень. Протягом 2013 року проведено також 20 засідань виконавчого комітету, на яких прийнято 167 рішень. Упродовж минулого року покращили матеріально-технічну базу сільської ради, придбавши новий комп»ютер для роботи секретаря сільської ради (вартість його 6041грн.). В сільській раді працює Інтернет та електронна пошта. Провели ремонт кабінету сільського голови (з сільського бюджету на ці роботи витрачено 1182 грн., а за більшість робіт і матеріалів проплатило ПОП ім..Герасименка).

З метою створення належних умов для реалізації громадянами наданого їм права особистого звернення до органів місцевого самоврядування в сільській раді затверджено графік особистого прийому громадян сільським головою та секретарем. Скажу, що приймаємо ми наших жителів не по графіку, а щодня з ранку до вечора ( і навіть в обідню годину, якщо це треба для людини).

Протягом року до сільської ради надійшло 137 усних та письмових звернень громадян. Зміст звернень зачіпає всі сторони суспільного життя. Всі звернення були розглянуті в установлені законодавством терміни.

На особливому контролі в сільській раді знаходиться питання соціального захисту найбільш вразливих верств населення. Допомогу на дітей, позбавлених батьківського піклування, отримують 2 сім»ї. У 2013 році придбано житло одній дитині, яка є вихідцем з дітей, позбавлених батьківського піклування, на що витрачено 145800 грн. (з них: 21870 грн. – з сільського бюджету). Для багатодітних сімей, яких в нашій громаді 14 (в них проживає 47 дітей), проведено акцію «Даруймо радість дітям», в ході якої діти з 6 таких сімей отримали фрукти, солодощі, книжки від керівників господарств Стельмаха Ю.М., Ткаченка Г.М., Коробки С.І. та приватних підприємців Володимира Раємського, Олени Мірошник, Володимира Постола. Цього року до участі в цій акції було також залучено 9 дітей-інвалідів та 5 дітей, які виховуються в сім»ях опікунів. Особливої подяки заслуговує сім»я Мірошників, яка хоча і сама виховує чотирьох дітей, але завжди підтримує інші багатодітні родини. А діти з багатодітної родини Даденків, які знаходяться під опікою і яких виховує Наталія Яківна Даденко, стали переможцями в номінації «Хореографія» в районному огляді-конкурсі «Таланти багатодітної родини». Троє дітей, які знаходяться під опікою, були оздоровлені під час літніх канікул. Християнська церква повного Євангелія «Відродження» надала гуманітарну допомогу 32 дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям з багатодітних та малозабезпечених сімей. За звітний період правом на субсидії по оплаті за житлово-комунальні послуги скористалося 36 сімей. Пільга готівкою призначена 12 домогосподарствам. Всі інваліди, які потребують додаткових засобів пересування, забезпечені ними (минулого року такі засоби отримали 4 інваліди). 1 ветеран війни пройшов санаторно-курортне лікування. На допомогу 44 одиноким немічним людям щодня приходять 4 соціальні працівники Тетяна Шакуненко, Олександра Лугова, Людмила Кизя та Ірина Кравченко. Усі старенькі тільки і дякують їм за роботу. За весь час мого перебування на посаді не було на них жодної скарги. Вони в нас активні, старанні, людяні. Без таких помічників громаді не обійтися.

Хочу подякувати всіх жителів громади, які долучилися до доброї справи і зібрали на лікування свого односельчанина Миколи Парнікова 8903 грн.

З боку виконкому за участю працівників УПСЗН проведено обстеження матеріально-побутових умов проживання незахищених верств населення: одиноких, престарілих громадян, інвалідів різних категорій, багатодітних та малозабезпечених сімей. Щомісяця проводиться обстеження умов проживання 2-х сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, та складаються відповідні акти.

Згідно з районною програмою «Власний дім» виконавчий комітет сприяє в отриманні пільгових довгострокових кредитів сільськими забудовниками (в т.ч. для добудови раніше розпочатого будівництва житлових будинків та будівництва інженерних мереж). В минулому році в експлуатацію введено 2 житлові будинки. Хвилює проблема зайнятості наших громадян. Минулого року створено двоє робочих місць. На сьогодні на обліку в районному Центрі зайнятості перебуває 22 жителі територіальної громади. 1 чоловік, зареєстрований як безробітний, був залучений до громадських робіт по благоустрою населених пунктів. Але це не значить, що рівень безробіття по нашій сільській раді зменшився. Просто, згідно чинного законодавства сільському жителю дуже важко стати на облік в ЦЗ, оскільки майже всі ми з вами є членами селянських господарств.

Зараз село поставлено в такі умови, що про своє виживання кожна сім”я має опікуватися самостійно. Є сім”ї, які обробляють по гектару і більше землі, утримують по 2-3, а то і по 4-5 корів (всього ж в господарствах утримується 286 корів), у 32 господарствах є коні, у 200 господарствах – свині, у 35 господарствах – кролі, у 360 господарствах утримується 5025 штук птиці, жителі сіл мають 91 бджолосім»ю. З»явилися в 1 господарстві і вівці – їх 19. Маємо 43 власники тракторів, комбайнів, грузових машин. З цього люди і живуть.

Здійснюється на території сільської ради заготівельна діяльність. В селах працюють 2 молокозаготівельники. Здане жителями громади молоко – це, звичайно, додатковий дохід до господарств жителів громади. Але яким може бути цей дохід, коли січнева ціна на молоко складає лише 2,40 грн.

В Лукашівці надаються послуги з осіменіння ВРХ (за звітний період надано таких послуг на суму 5000 грн.).

На території сільської ради працює 8 магазинів різних форм власності. І хоча в структурі товарообороту роздрібної мережі переважає частка продовольчих товарів, збільшився обсяг реалізованих послуг, поліпшилась культура обслуговування сільського населення, і мале підприємництво найбільше розвивається саме в сфері торгівлі. Урожаєм, вирощеним людьми на присадибних ділянках, як завжди, поділилися наші жителі з Чернігівською ЦРЛ, куди здали 3826 кг картоплі та інших овочів.

У сфері охорони здоров»я діяльність медичних закладів, розташованих на території громади, спрямовувалась на забезпечення населення своєчасною високоякісною медичною допомогою незалежно від статусу і місця реєстрації та проживання громадян. Медична допомога в населених пунктах надається Лукашівським ФП та Анисівською лікарською амбулаторією. Крім анисівців, тутешні медики обслуговують жителів іще 4-х населених пунктів: Лукашівки, Пісок, Підгірного та Єнькового хутора. Хоча у перших двох і є ФАПи, однак невідкладну допомогу, обстеження (зробити кардіограму, виміряти рівень цукру в крові) та різні процедури надає амбулаторія. Тут є фізкабінет, функціонує денний стаціонар на 2 ліжка. Лікарняні листи та довідки школярам і студентам теж видаються тут. Загалом обслуговується у межах двох з половиною тисяч населення. В обох медичних закладах збільшився асортимент та продаж ліків. Добре, що маємо машину швидкої допомоги і надійного водія Ніну Кербут. Неодноразово в Анисівській амбулаторії та Лукашівському ФП працювали лікарі ЦРЛ.

Обидва медичні заклади телефонізовані, забезпечені холодильним обладнанням, опалюються. З метою обладнання квартир для медичних працівників в Анисові виготовляється необхідна документація.

В системі освіти сільської ради функціонують 2 загальноосвітні навчальні заклади. В школах навчається 115 учнів. Про зв»язок виконкому сільської ради з школами свідчать ті факти, що 2 вчителі є депутатами сільської ради, 1 – членом виконавчого комітету, громадську комісію у справах дітей очолює заступник директора Анисівської ЗОШ Наталія Ігнатенко.

Протягом літніх місяців 2013 року проведено поточні ремонти приміщень шкіл. Обидві школи опалюються.

Протягом року вживалися заходи щодо створення умов для здобуття якісної освіти в школах, рівного доступу до неї дітей та учнівської молоді. Для учнів працюють гуртки, факультативи для обдарованих дітей, проводяться предметні олімпіади та тижні, організовуються різноманітні конкурси, виставки, спортивні змагання. В Анисівській школі є професійне навчання – тут вивчають автосправу, і учні мають можливість отримати посвідчення водія. Діє музей історії села, якому присвоєно звання зразкового. Учні Анисівської ЗОШ мають комп»ютерний клас, 1 комп»ютер є і в лукашівських школярів.

Учні та вчителі допомагають в організації та проведенні як державних, так і загальносільських свят. За їх безпосередньою участю ми провели вшанування ветеранів війни в День Перемоги та в річницю визволення Чернігівщини, відзначили День Незалежності України, Дні сіл Анисів та Лукашівка, поздоровили жителів громади з Новорічно-Різдв”яними святами. Спільно з дирекціями шкіл ведемо облік дітей дошкільного віку, слідкуємо, аби всі випускники були працевлаштовані.

Учні Анисівської школи забезпечені гарячим харчуванням. За підтримки голови Чернігівської РДА Миколи Ганжі вирішено питання відкриття їдальні в приміщенні школи (ріш.поперед.зборів). Організовано регулярний підвіз дітей з с.Лукашівка до Анисівської школи. Влітку при школі працював пришкільний табір, який відвідувало 60 школярів.

В населених пунктах громади проживає 94 дітей-дошкільнят (в Анисові їх 69, в Лукашівці- 25). Наша давня мрія – відкриття дитячого садочка. Минулого року ми виготовили технічну документацію для реконструкції приміщення ФАПу під дитячий дошкільний заклад, вартість якої склала 30 тис.грн. (це було рішенням попередніх зборів громадян). Дуже б хотілося в цьому році розпочати будівельні роботи, на які згідно документації має бути витрачено 1752925 грн.

З метою створення належних умов для занять фізичною культурою і спортом проведено поточний ремонт стадіону, відремонтовано лавки, пофарбовано спортивні споруди, в належному санітарному стані утримується футбольне поле, впорядковано волейбольну та баскетбольну площадки в Анисові, спортивну площадку в Лукашівці. За Анисівський сільський стадіон, який неодноразово було визнано кращим в обласному конкурсі по благоустрою спортивних майданчиків «Спорт для всіх - спільна турбота», ми отримали бензокосу.

Відрадно, що щотижня жителі Анисова мають можливість бути присутніми на змаганнях з футболу, які проходять на місцевому стадіоні. Анисівська команда „Зернопром” та лукашівська «Кера» (підтримку цим командам надають Анатолій Дуденко та Костянтин Лутченко) - учасники, призери і переможці чемпіонатів та Кубка Чернігівського району з футболу і міні-футболу. Вже традиційно проводиться кубок Анисова з футболу, присвячений річниці Перемоги.

Болюче питання, яке не вирішується багато років, - проведення капітального ремонту Анисівського Будинку культури. Нам би хоча дах поремонтувати! Для цього ми виготовили проектно-кошторисну документацію на проведення капітального ремонту нашого закладу культури (39976 грн.), яка зараз проходить державну експертизу (вартість експертної оцінки складає 1501грн.). Отримали Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою для обслуговування Анисівського БК. (ріш.поперед.збор.).

За кошти сільського бюджету придбали тюль на вікна, а житель Анисова Петро Ольховик подарував для молоді 2 комплекти шахів. В День Незалежності наш БК отримав хороший дарунок – музичний центр.

Художній колектив Анисівського БК брав участь у районному огляді художньої самодіяльності, у святі „Седнівська осінь». До Дня Захисника Вітчизни організовано концерт та акцію «Ветеран живе поруч», в ході якої ми відвідали на дому учасників бойових дій та партизанського руху. Проведено вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав «У їхній долі був Афганістан» (в цей день було покладено вінки до могили Анатолія Паца, який загинув в Нагорному Карабаху). Вшанування ветеранів війни в День Перемоги та День визволення Чернігівщини відбулося завдяки підтримці керівників сільськогосподарських підприємств Григорія Ткаченка та Юрія Стельмаха. Вдалися Дні сіл Анисів та Лукашівка. Концертною програмою гуртківці вітали жінок зі святом 8 Березня. Підготовлено спортивно-розважальну програму «Чарівний світ дитинства» до Міжнародного Дня захисту дітей та святково-розважальну програму до Дня Св.Валентина, народні гуляння до Івана Купала, чудове Новорічне дійство до Старого (Нового) року.

А 24 серпня Анисів зібрав гостей не тільки з району, а і з області та Києва. В цей день відкриттям алеї Героїв Соціалістичної праці, серед яких два наші земляки А.С.Герасименко та О.Я.Дмитренко, ми відзначили День Незалежності України. Урочистий концерт, молебень, яку відслужив владика Амвросій, тематичні експозиції і спортивні змагання підносили святковий настрій анисівців. До втілення ідеї про увіковічення пам»яті трударів, які своїми здобутками збагачували й прославляли наш край, долучилося чимало установ, організацій, трудових колективів і просто небайдужих людей. Жителі нашої громади перерахували на створення Алеї 1900грн.

Проблемою є те, що відсутній заклад культури в Лукашівці. Завідуючі сільськими бібліотеками Татаренко В.І., яка є заступником сільського голови з виконавчої роботи, та Хромець Н.Б., яка є депутатом сільської ради, тісно співпрацюють з виконкомом сільської ради. В обох бібліотеках протягом року організовуються тематичні виставки, вікторини, літературні конкурси. В Анисівській бібліотеці за участю депутатів та працівників виконкому сільської ради було проведено «круглий стіл» «Чернігівський район в особистостях».

Помічником і натхненником багатьох справ, які проходять в громаді є І.Г.Андрієнко, який очолює місцеву ветеранську організацію. Минулого року Св.-Вознесенська церква с.Лукашівка, яка є пам»ткою архітектури, відзначила своє 100-річчя. На святкуванні були присутні архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, голови Чернігівської райдержадміністрації Микола Ганжа та районної ради Михайло Литвин. А восени до Св.Георгіївської церкви Анисова та Св.-Вознесенської церкви Лукашівки була привезена ікона «Нечаянная радость» з Одеської області. Це дуже важливі події як для прихожан, так і для всіх жителів громади.

Ділові стосунки склалися між сільської радою та поштовим відділенням. Інакше і не можна, адже до формування інформаційного простору громади причетні і органи місцевого самоврядування. Спільно проводимо роботу серед населення, аби наші люди передплачували місцеві друковані видання. І сьогодні „Наш край” читають 142 передплатники, „Гарт” – 240, „Деснянську правду”- 7. Адже саме ці газети найбільше висвітлюють життя нашого регіону.

Послуги з перевезення пасажирів населених пунктів сільської ради здійснює ТОВ „Чернігівзернопром”, яке працює на 2-х приміських автобусних маршрутах Чернігів – Лукашівка та Чернігів – Анисів і здійснює по 4 рейси щодня в кожний населений пункт. Забезпечено пільгове перевезення пасажирів. За кошти сільського бюджету, а це 5тис.грн., отримані за зайняте ІІ місце серед територіальних громад Чернігівського району в організації благоустрою, озеленення та поліпшення санітарного стану сіл за підсумками 2012 року, ми встановили зупинковий комплекс на автобусній зупинці в с.Анисів по вул.Шевченка (на жаль, ці кошти ще не пройшли по казначейству). Такий зупинковий комплекс будем планувати встановити і в центрі с.Лукашівка.

Та є і проблеми. Так жителі с.Лукашівка у грудні минулого року вже вкотре звернулися з проханням відновити рейс з відправленням з автостанції м.Чернігова об 11.00 год. Просять люди, аби автоперевізника було переведено з режиму маршрутного таксі в звичайний режим роботи – і тоді ціна на проїзд буде дешевшою. Хоча жителі с.Анисів і мають змогу користуватися залізничним транспортом, автобус теж до села ніколи не їде порожнім. Тому і просять анисівці добавити ще один рейс з виїздом з м.Чернігова о 15.00 год., оскільки виїхати з обласного центру в період з 13.30 год. до 16.30 год. просто нічим.

Телефонним зв”язком забезпечено 390 абонентів. В цілому телефонний зв”язок працює непогано. За це треба подякувати нашому майстру Анатолію Пінчуку.

Для забезпечення законності та правопорядку в населених пунктах громади співпрацюємо з органами внутрішніх справ, прокуратури, юстиції, суду. В сільській раді створена адмінкомісія. Дільничний інспектор проводить прийом громадян в приміщенні сільської ради згідно встановленого графіка. Більш активно почала працювати ДНД, керівником якої є депутат сільської ради Михайло Коробка.

Найбільша турбота і найбільша проблема для сільського голови – благоустрій населених пунктів, чистота та порядок. Намагаємось працювати, аби наші села були привабливими і мали гарний вигляд. З цією метою налагодили і щомісяця централізовано вивозимо сміття з господарств жителів Анисова (чого, на жаль, ще не зроблено в Лукашівці), двічі (один раз таку послугу безкоштовно було надано ПОП ім.Герасименка) впорядковували санкціоноване сміттєзвалище (а це 2 га) та прибрали сміття на ділянках поля і лісу, прилеглих до сміттєзвалища, прибрали 5 стихійних сміттєзвалищ. Розчистили від сміття 930 м берега озера Круг та 300 м берега озера Куп”єваха, вирубали поросль та прибрали сміття на 3,5 га центрального парку в Анисові та на 0,40 га парку в Лукашівці, прибрали сміття вздовж доріг Анисів – Піски (3 км) та Анисів-Лукашівка (5 км). В рамках місячника по благоустрою населених пунктів впорядкували 4 кладовищ, солдатське кладовище і парк біля нього. Провели поточний ремонт 11 пам”ятників, знаків та обелісків, які знаходяться в двох населених пунктах, відновили імена полеглих в роки війни воїнів, імена яких викарбувані на плитах, та відновили освітлення (18 ліхтарів) на Алеї (допомогу надав народний депутат України Владислав Атрошенко). Впорядкували територію, де в роки війни був розташований хірургічний польовий госпіталь (дякую за допомогу жительку с.Анисів Антоніну Молибогу). Висадили квіти на Алеї Слави, біля приміщень установ і організацій (всього 37 клумб). В сільському парку висадили 20 берез, встановили 3 лавки, 8 урн для сміття. Побілили дерева в центрах населених пунктів. Займалися також ремонтом колодязів громадського користування, провели ремонт 7 криниць. Відремонтували огорожу навколо кладовища в Анисові (860 м) – цю роботу допомогли зробити депутати сільської ради Микола Каракуль, Анатолій Звонник та Микола Чоботок. Чотири рази протягом літа проводилося обкошування амброзії біля о.Круг. Провели вирубку 16 сухих дерев та розчистили гілля на деревах в парку с.Анисів (допомогу надав житель села Леонід Коваленко).

Спільно з депутатами сільської ради проведено роботу з жителями населених пунктів по наведенню належного санітарного стану на сільських вулицях, біля садиб громадян. Тому й дякую всім, хто допомагав, за роботу.

Зроблено немало в напрямку благоустрою наших сіл. А тому неприємно і боляче дивитися, коли хтось спеціально викидає сміття біля озера, доріг, на полях чи просто на вулицю.

У комунальній власності територіальної громади знаходяться дороги довжиною 20,8 км, більшість з яких потребують капітального ремонту. Вживалися заходи щодо поліпшення їх стану. На поточний ремонти дороги по вул.Першотравневій, в центрі села та прокладення тротуарної доріжки до Меморіального комплексу витрачено 44854 грн. (ріш.поперед.зборів). Проведення поточного ремонту ділянок доріг по вулицях Вишневій, Садовій, Жовтневій та Герасименка в Анисові, як і в минулих роках, проведено ПОП ім.Герасименка. Ямковий ремонт ділянки дороги по вул.Механізаторів власними силами зробив житель села Анатолій Кравченко. Працівники Чернігівського райавтодору відремонтували або поміняли стійки на 7 дорожніх знаках. На виконання рішення попередніх зборів громадян, облаштовано перехід біля Анисівської ЗОШ (встановили 2 дорожні знаки та позначили «зебру»). Планувалося провести капітальний ремонт ділянки дороги по вул.Папанінців в с.Лукашівка, для цього сільська рада виготовила і проектно-кошторисну документацію (вартість її - 4680грн.). Але з певних причин роботи не виконані. Допомогу з розчищення доріг від снігу вже в цьому році надали житель с.Анисів

Володимир Мірошник та директор ФГ «Напорівське» Григорій Ткаченко (за таку роботу кошти сільська рада проплачує).

Хочу подякувати керівників сільськогосподарських підприємств Ю.М.Стельмаха та Г.М.Ткаченка за надання допомоги у впорядкуванні (обкошуванні) обочин в»їзних доріг до Анисова та Лукашівки. Обкошування бур»янів в центрах населених пунктів, вздовж доріг надавали жителі сіл Андрій Звонник, Володимир Ляшенко, Володимир Сакун, Олександр Лобода та депутати сільської ради Анатолій Звонник, Іван Голич, Микола Каракуль.

Скажу, що слідкують за порядком на закріплених територіях дирекції сільськогосподарських підприємств, шкіл, БК, керівники медичних закладів, магазинів.

Закінчили виготовлення технічної документації та отримали Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою для розміщення худобомогильника, обладнання якого (сподіваюся, за підтримки і дієвої допомоги ПОП ім.Герасименка) буде проведено у 2014 році.

На придорожніх смугах та в зонах ліній електропередач проведена робота по підрізці дерев по вулицях Вишневій, Сонячній, Новій в Анисові. Працівниками РЕМ частково замінено аварійні електроопори, але робота не доведена до кінця, бо на окремі нові електроопори проводи так і не перенесені, а тому і надходять з цього питання скарги від жителів сіл. Вважаю, що необхідно вирішити питання з винесенням електроопор з господарств населення на вулицю по вул.Вишневій. Розташування лінії біля самих житлових будинків є дуже небезпечним.

Всього на роботи по благоустрою населених пунктів у 2013 році освоєно 76073 грн. з місцевого бюджету (на жаль, 10180грн. з них на сьогодні ще не пройшла по управлінню казначейської служби). Але, якщо порахувати, то завдяки допомозі підприємств, приватних підприємців, робіт виконано на значно більшу суму.

Завдяки спільній роботі, допомозі усіх вас за підсумками 2013 року наша сільська рада зайняла І місце серед територіальних громад Чернігівського району в організації благоустрою, озеленення та поліпшення санітарного стану, за що уже в поточному році як нагороду ми отримаємо 10 тис.грн. Гадаю, не зайвим буде встановлення на ці кошти дитячого майданчика в сільському парку.

Все сказане сьогодні свідчить про ефективність виконання поставлених соціально-економічних завдань в громаді. Разом з цим, на заваді подальшого зростання стоять проблеми, над вирішенням яких ми будемо працювати в цьому і подальших роках.



Електронна презентація "Збори громадян Анисівської територіальної громади"