back

04 листопада 2019

Увага, власники та користувачі земельних ділянок Чернігівської області!

Чи перевірили Ви наявність своїх земельних ділянок на Публічній кадастровій карті за посиланням http://map.land.gov.ua/kadastrova-karta?

Державний земельний кадастр відіграє особливу роль у реформуванні земельних відносин як інформаційна база для ефективного управління земельними ресурсами, ведення системи реєстрації, землеустрою, підтримки податкової та інноваційної політики держави, становлення та розвитку ринку землі, обґрунтування розмірів плати за землю. Державний земельний кадастр на всіх етапах розвитку суспільства є основним засобом реалізації земельної політики держави.

Протягом останніх десятиліть системи обліку земельних ресурсів лише частково базувалися на використанні інформаційних технологій. Однак облік здійснювався з використанням практично тільки паперових картографічних матеріалів.

На сьогодні система Державного земельного кадастру, побудована з використанням сучасних інформаційних технологій, надає можливість за рахунок користування відомостями про об’єкти кадастру, що відображені на цифровій картографічній основі, оперативно отримувати необхідну інформацію про землі та земельні ділянки на всій території України. Об’єктивність та надійність відомостей, у цьому випадку, базується на отриманні інформації з єдиної бази даних земельного кадастру. Відомості до єдиної бази даних вносяться, перевіряються, систематизуються та впорядковуються за єдиними правилами  кваліфікованими фахівцями.  Завдяки використанню можливостей Інтернет-сервісів сьогодні є можливість  зручного та оперативного користування відомостями автоматизованої системи Державного земельного кадастру широким колом користувачів.

На офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, оприлюднюються відомості Державного земельного кадастру про межі адміністративно-територіальних одиниць; кадастрові номери земельних ділянок; межі земельних ділянок; цільове призначення земельних ділянок; розподіл земель між власниками і користувачами (форма власності, вид речового права); обмеження у використанні земель та земельних ділянок; нормативну грошову оцінку земель та земельних ділянок; земельні угіддя;  частини земельної ділянки, на які поширюється дія сервітуту, договору суборенди земельної ділянки; та інші відомості про земельні ділянки.

Що стосується земельних ділянок право власності (користування) на які виникло до 2004 року.

Земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими. У разі якщо відомості про зазначені земельні ділянки в електронному вигляді не внесені до Державного земельного кадастру і не відображені на публічній кадастровій карті http://map.land.gov.ua/kadastrova-karta, їх державна реєстрація з присвоєнням кадастрового номера здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників (користувачів земельної ділянки державної чи комунальної власності).

Внесення інших змін до відомостей Державного земельного кадастру про ці земельні ділянки здійснюється після державної реєстрації земельних ділянок з отриманням кадастрового номера.

Що стосується земельних ділянок право власності (користування) на які виникло з 2004 по 2011 роки і на які не були присвоєні кадастрові номери з різних причин.

У разі, якщо відомості про зазначені земельні ділянки не були внесені до Державного реєстру земель (з 2004 по 2011 роки), присвоєння кадастрового номера здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників (користувачів земельної ділянки державної чи комунальної власності).

З переліком суб’єктів господарювання, що мають кваліфікаційні сертифікати на провадження господарської діяльності щодо проведення робіт із землеустрою, можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Держгеокадастру (https://land.gov.ua) або в територіальному органі Держгеокадастру Чернігівської області.

Отже, рекомендуємо власникам земельних ділянок приватної власності, землекористувачам, органам державної влади земель державної форми власності та органам місцевого самоврядування земель комунальної власності для захисту своїх прав на землю та для оперативного користування відомостями з різних потреб звернутися з документами із землеустрою до центру надання адміністративних послуг по місцю знаходження земельної ділянки, для внесення відомостей про земельну ділянку до Державного земельного кадастру.

Нормативно правова база:

Земельний кодекс України.

Закон України «Про Державний земельний кадастр».

Закон України «Про землеустрій».

Постанова Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 1051 «Про затвердження Порядку ведення Державного земельного кадастру».

Указ Президента України «Про заходи щодо протидії рейдерству» від 22.07.2019 за №542/2019.

Просимо Вас розмістити інформацію на сайті Чернігівської районної ради, а також в інших ЗМІ.

 

В.о. заступника начальника управління – начальника відділу

у Чернігівському районі Міжрайонного управління

у Ріпкинському та Чернігівському районах    Володимир БРЕЙ