back

15 червня 2018

«Цікаве інтерв’ю»

Нещодавно методистом Центру туристично-краєзнавчої творчості Железняк Христиною було проведено зустріч та взято інтерв’ю у жителів Седнєва, з метою збору інформації про творчих та талановитих людей селища.

У мальовничій хатині-світлиці Лук’яненко Зінаїди відбулася зустріч з поетесами села Седнів: Світланою Шовкун та Таїсією Мицу. А також взято інтерв’ю у господині, знаменитої вишивальниці Седнєва. Вона показала свої рушники, вишиванки, скатертини, наволочки, розповіла про техніки вишивки та оздоблення тканини. Особливо запам’ятався рушник, який Лук’яненко Зінаїда вишила до 940-річчя від заснування Седнєва та був представлений на літературно-мистецькому святі «Седнівська осінь-2008». Окрім вишивки, майстриня займається виготовленням картин із соломи, в яких зображені визначні місця Седнєва. Також вона володіє мистецтвом макраме, вироби в даному стилі прикрашають її оселю.

Мицу Таїсія розповіла про свій життєвий та творчий шлях. Вона зачитала вірші зі своєї збірки, яку назвала «Історія України». Під час зустрічі народився черговий вірш.

Цікавою співрозмовницею виявилася Шовкун Світлана, яка розповідала про свою збірку «Прогулянка по Седнєву», в якій вміщено вірші, присвячені пам’яткам Седнєва. Крім написання віршів Шовкун Світлана займається збором говірок, діалектів притаманних Седнівській громаді.

Не менш цікавою виявилася розмова із настоятелем Воскресенської церкви отцем Євгенієм, якого ми застали у школі за заняттям карате. Окрім своєї основної роботи, священик займається бойовим мистецтвом карате та веде гурток вокально-інструментального ансамблю.

Ще одну седнівську поетесу Блинець Тамару було зустріто на подвір’ї Георгіївської церкви. Тамара Петрівна була відкритою до розмови та розповіла про свій життєвий шлях. Вона зачитала вірш «Село моє рідне село», який присвятила містечку над Сновом.

Наступним митцем, з яким нам вдалося познайомитися був народний майстер, художник, картини якого милують око учнів, вчителів та гостей Седнівського НВК Олег Бойко. Його картини були представлені на різних виставках не тільки в Україні, але і за кордоном.

Не обминули ми увагою жителів Седнєва, яких малювали відомі українські художники.

У далекому 1975 році Михайло Топиха, ловивши рибу зі своїм другом зустріли художницю Тетяну Яблонську, яка запропонувала намалювати хлопчиків. Так і виникла її картина «Ріка Снов». Михайло нам розповів про те як малювала його художниця та про подальші теплі зустрічі з нею.

Робота по збору інформації триватиме й надалі.

Железняк Христина, методист Центру туристично-краєзнавчої творчості