back

13 червня 2018

Делегація Чернігівського району відвідала з офіційним візитом Пйотрковський повіт Лодзького воєводства.

В перших числах червня поточного року делегація представників органів місцевого самоврядування Чернігівського району на чолі з Олександром Ларченком - головою Чернігівської районної ради в рамках налагодження взаємовигідної двосторонньої співпраці з органами місцевого самоврядування Республіки Польща, на запрошення польської сторони відвідала з офіційним візитом Пйотрковський повіт Лодзького воєводства.

Учасники делегації зустрілися з керівниками органів місцевого самоврядування повіту – паном старостою Станісловом Цубалою, віце старостою (заступником старости) Піотром Войтисяком, секретарем повіту Іренеушем Червінським, головами постійних комісій повіту, війтами гмін, які ознайомили з історією та структурою повіту, розповіли про досвід повіту в проведенні реформи децентралізації та адміністративно-територіального устрою, інформували про медичне та освітньо-культурне забезпечення в Польщі.

В рамках робочої поїздки відвідали повітову лікарню в Пйотркові-Трибунальському та осередок здоров»я в Грабіце – одній із гмін повіту. Отримуючи відповіді на запитання, зрозуміли, що в Польщі велике значення надається сімейній медицині і профілактиці захворювань. Лікування платне, але не за рахунок хворого, а за рахунок страхових внесків ( 9%), які платить роботодавець.

Ознайомилися з роботою лісівників, заготівлею лісогосподарської продукції та промисловою переробкою деревини.

Мали можливість побачити, як утримується в фермерському господарстві велика рогата худоба.

Велично та гідно в Горцковіце - населеному пункті повіту, відзначали повітовий день Пожежника. Церемонія розпочалася зі служби в місцевому костелі. Офіційний захід проходив на сільському стадіоні. Структура пожежної охорони повіту включає державну пожежну службу та добровільну народну дружину. Цього року пожежники Пйотркова святкували своє 100 річчя з дня утворення.

Делегація з району побувала на повітовому святі Матері, яке відзначається вперше. Близько ста жінок з повіту зібралися в будинку культури гміни в Сроске де для всіх мам, молодих та літніх людей організовано вечір відпочинку, вручені вітальні адреси від пана Старости, статуетки та квіти. Офіційна частина першого свята матері закінчилася міні-концертом гурту Толек Галожкой. Організатором заходу виступила голова постійної комісії з питань освіти, охорони здоров»я, культури та спорту Ради Пйотрковського повіту пані Галина Дерах.

Цікавою та змістовною була оглядова екскурсія по Пйотркові-Трибунальському.

Припало до душі те, що польський костел відкритий постійно. Це має неабияке значення для релігійної громади,бо поспілкуватися з духівником можна у той час, коли вам важко на душі і коли є потреба просто зайти до храму.

За результатами поїздки підписано меморандум про співпрацю між Чернігівською районною радою та Пйотрковським повітом Лодзького воєводства Республіки Польща. Основною метою Меморандуму є взаємодія та ефективна співпраця у сферах інвестиційної діяльності, галузях освіти, медицини, культури та туризму.

Одним із перших результатів Меморандуму є домовленість про відпочинок українських дітей в польському містечку Вольбуж в червні поточного року. Польська сторона забезпечує перебування дітей з району впродовж п»яти повних днів, включаючи проживання, висококалорійне харчування, змістовні екскурсії та розваги.

8 червня поточного року Олександр Ларченко провів брифінг за результатами робочої поїздки.

Всі учасники делегації висловили одностайну думку про те, що Польща вже пройшла шлях становлення. На сьогодні вона має дороги європейського зразка, обабіч траса огороджена сіткою, аби на неї не потрапили діти і тварини. Працює шумова ізоляція, щоб у житлових масивах люди могли спокійно відпочивати. Впадає в око велика кількість фруктових садів, туй, ялинок, облаштованих ландшафтів на подвір»ях. У буддений день на вулицях практично немає перехожих, люди або зайняті роботою, або пересуваються в авто. Порядок, чистота, комфорт.

За результатами реформи децентралізації з 1999 року Польща ділиться на 16 воєводств (як у нас області). Ті, відповідно,- на 380 сільських повітів і 66 міських (міста на правах повіту). Повіт за значенням прирівнюється до нашої адміністративної одиниці,такої, як район. У Пйотрковському повіті проживає 90 тисяч населення. Повіти поділено на 2479 гмін, з них: 1571- сільських, 602- сільсько-міських, 306 – міських (при загальні й кількості міст – 910).

Гміна - найменша адміністративна одиниця в Польщі

По суті, гміна є самоврядною громадою мешканців певної території. Керівництво гміни чи повіту складають: рада гміни (повіту), що обирається на загальних виборах місцевого самоврядування, а також правління, що обирається радою гміни (повіту) і здійснює виконавчу там владу. У сільських гмінах голова зветься війт, в невеликих містах - бурмістр, а в великих – президент (мер).

Повноваження гміни поширюється на початковий рівень освіти (школи І-ІІ ступенів), дитсадки, бібліотеки, будинки культури, місцевий транспорт, управління ринками, охорону здоров»я і т.д.

Керівництво гміни відповідає за порядок і безпеку на своїй території, в його віданні перебувають дороги місцевого значення, організація комунального господарства, до компетенції гміни належать також фінансові кошти.

До повноваження повіту належать ті функції, які не властиві гмінам: середньо-професійна освіта, охорона здоров»я (повітові лікарні), транспортне забезпечення в межах повіту,утримання повітових доріг,геодезія, картографія та земельний кадастр, охорона навколишнього середовища, водне господарство та інше.

Місцеве самоврядування в Польщі працює, як чіткий відлагоджений механізм,кожна громада вирішує ,як їй жити,куди вкладати кошти і яким чином їх заробляти.

Реформа децентралізації влади в Україні запроваджена за польським зразком. Ми знаємо, що сусідня держава зараз вболіває за наше сьогодення і лобіює наші інтереси в Євросоюзі. Саме Польща першочергово може простягнути руку допомоги у наших поступах до європейської спільноти.

Підводячи підсумки робочої поїздки учасники делегації рекомендували голові районної ради підготувати фото та відео презентацію перебування представників Чернігівського району в Польщі та провести засідання асоціації Ради Полісся на яке запросити народних депутатів України, представників правоохоронних органів району, керівників медичних закладів.

Олександр Ларченко щиро побажав усім учасникам поїздки максимально ефективно реалізувати досвід, отриманий в Польщі, для розвитку рідного краю.

Подяка Кірдоді Олегу Валерійовичу