back

19 серпня 2017

Олександр Ларченко прийняв участь у нараді з питань організації роботи з сім’ями, що перебувають в складних життєвих обставинах та нараді керівників загальноосвітніх позашкільних закладів району.

18 серпня голова Чернігівської районної ради Олександр Ларченко прийняв участь у нараді з питань організації роботи з сім’ями, що перебувають в складних життєвих обставинах та нараді керівників загальноосвітніх позашкільних закладів району.

На нараді мова йшла про трагічний випадок, який стався у Срібнянському районі, де психічно хвора мати задушила свою 4-річну дитину. При чому усі – і сільська рада, і поліція, і відповідні районні служби знали про негаразди у тій сім’ї, проводили якусь там «роботу». Зараз вони усі спихають один на одного вину за те, що сталося.

В цьому контексті Олександр Миколайович висловив декілька думок.

1. Нарада районною державною адміністрацією з даного питання проводиться вчасно і вона дуже потрібна.

2. Враховуючи те, що Срібнянський район в рази менший за Чернігівський, відповідно вірогідність такої події і в Чернігівському районі, є дуже високою. І районні служби мають проводити дуже чітку профілактичну роботу.

3. Не сприймаю «плач» посадовців про законодавчі обмеження у їх роботі. Навіть у суді, маючи всю правову базу, знаючи її суддя виносить рішення Іменем України на підставі внутрішнього переконання. Тому знаючи, про небезпеку для життя і здоров’я дитини, треба діяти відповідно здорового глузду, виходити із стану комфорту і брати на себе відповідальність. Виходячи із Срібнянської трагедії – подумайте: що страшніше – скарга на посадовця чи задушена матір’ю дитина.

4. Вважаю, що для недопущення таких випадків у районі служба у справах дітей РДА має розробити певні алгоритми і порядок дій по кожному виду загроз для дитини. Щоб кожен посадовець, який має до цього стосунок знав, що і коли має робити і не мав сумнівів у законності і необхідності цих дій. Особливо чітко має знати свої дії сільський голова.

В роботі наради з освітянами району Олександр Миколайович:

1. Нагадав директорам шкіл, що школи є комунальними закладами Чернігівської районної ради. Оперативне управління освітніми закладами делеговано райдержадміністрації в особі відділу освіти.

2. З покладеними на РДА функціями стосовно управління освітою в районі вони в цілому справляються.

3. Наголосив, що депутати районної ради мають право і будуть використовувати своє право здійснювати контроль за використанням коштів, утримання шкіл в належному стані та за результатами освітнього процесу.

4. Стосовно реорганізації шкіл було сказано, що рішення будуть прийматися на основі закону та здорового глузду.

5. Було запропоновано директорам шкіл провести аналіз води, яку п’ють у школах діти та яка використовується для приготування їжі, на бактеріологічні показники, залізо та жорсткість. Виходячи із якості води, надати пропозиції до формування бюджету на 2018 рік щодо установки систем очистки води.