Іванівська

31-08-2017 | 12:57

Історія сіл "Перша писемна згадка відноситься до 1635 р.. Наявність су­фіксу -ів-к(а) свідчить що назва села з'явилася у XVI - XVII ст.. Але, за даними Філарета (Гумілевського), перша („дотатарська") назва села - Петров Корінь, а сам Петро був чернігівським бояри­ном. За даними історика, назва села з кінця XV - до початку XVII ст. („в русское правление") - Яковлевичі, і лише у першій половині XVII ст. село отримало назву Янівка, коли власником села став шляхтич Ян Граховський. 16 червня 1635 р. Владислав IV надав шляхетній Варварі Ласковській, дружині Яна Граховського, при­вілей, яким затвердив передачу земель шляхетному Варфоломію Ме-душевському „каморнику из Земброва". Цікаво, що Медушинські повернулись до Чернігівської округи у 60-70-их рр. XVII ст." // Кондратьєв І. Під Литвою, Москвою та Польщею / І. В.Кондратьєв. - Чернігів : Управління у справах преси та інформації, 2005. - С. 105. Більше інформації за посиланням: сайт Чернігівська районна ЦБС

31-08-2017 | 12:07

Видатні особистості: Визнаний в усьому світі відомий український лікар та вчений Данило Самойлович. Народився 11 (22) грудня 1744 р. (рік народження, за різними джерелами, коливається від 1742-го до 1746-го) у селі Янівка(нині Іванівка). Фундатор першого в Україні наукового медичного товариства. Був військовим лікарем діючої армії в російсько-турецькій війні. Самойлович першим у світі встановив, як передається чума, був членом протичумної комісії й завідуючим чумними госпіталями. Перший довів можливість протичумного щеплення. 8 травня 1952р. в Іванівці народилася поетеса Нагорна Віра Іванівна. Авторка віршів для дітей та дорослих, пісень, патріотичних віршів та ліричних творів. В 2008 році вийшли збірки «Ви не повірите мені» та «Бігли коні під мостами», до яких увійшли вірші з раніше виданих восьми збірочок поетеси, доповнених новими творами та розділеними для дітей та дорослих.

31-08-2017 | 12:04

Іванівська сільська об'єднана територіальна громада — об'єднана територіальна громада в Україні, в Чернігівському районі Чернігівської області. Іванівська сільська об'єднана територіальна громада утворена шляхом добровільного об’єднання територіальних громад села Буди Будинської сільської ради, сіл Іванівка, Ягідне, Количівка - Іванівської сільської ради, Скорінець, Золотинка, Красне - Краснянської сільської ради, Ладинка, Друцьке - Ладинської сільської ради, Слобода, Вікторівка, Драчівщина - Слобідської сільської ради. Територіальна громада є неприбутковою організацією, створеною з метою захисту прав та свобод членів громади, утворена згідно розпорядження № 531 від 09 вересня 2016 року Чернігівської обласної ради «Про затвердження висновку щодо відповідності проектів рішень про добровільне об’єднання територіальних громад»; рішення Іванівської сільської ради восьмої сесії сьомого скликання від 11 вересня 2016 року «Про добровільне об’єднання територіальних громад»; рішення першої сесії першого скликання про утворення Іванівської сільської об'єднаної територіальної громади Чернігівського району Чернігівської області від 30 грудня 2016 року. Адміністративним центром Територіальної громади є село Іванівка, в якому розміщені її органи місцевого самоврядування. Перші вибори депутатів ради відбулися 18 грудня 2016 року. Територія громади згідно з адміністративно – територіальним устроєм України входить до складу Чернігівського району Чернігівської області. Відстань від адміністративного центру громади до районного та обласного центрів – 14 км. Територія Іванівської сільської об'єднаної територіальної громади є нерозривною, її межі визначаються по зовнішніх межах юрисдикції рад територіальних громад, що об’єдналися . Територія громади межує з: м.Чернігів - з північного боку, селами Анисів та Лукашівка Чернігівського району, та селом Грабівка Куликівського району - зі східного боку, селами Олишівка, Топчіївка, Серединка, Сіножацьке Чернігівського району - з південного боку та р. Десна з західного боку.

31-08-2017 | 11:07